Prebegli nekdanji ruski plačanec: “Vrženi smo bili v boj kot topovska hrana”

Svet 17. Jan 202312:07 6 komentarjev
Wagner
Sputnik/PROFIMEDIA

Nekdanji plačanec zloglasnega ruskega Wagnerja je prebegnil na Norveško, kjer je zaprosil za zaščito. V pogovoru z nevladno organizacijo je spregovoril o svoji zgodbi in razsežnosti Wagnerjevega (pogosto krutega) delovanja.

Ruski plačanci Wagner, ki se trenutno z ruskimi vojaki borijo na vzhodu Ukrajine, v Soledarju in Bahmutu v regiji Doneck, so znani po svoji krutosti – tako do nasprotnikov na bojiščih kot do “soborcev”, ki kršijo pravila. Zgodbe o brutalnih usmrtitvah dezerterjev krožijo po družbenih omrežjih, o njih pa je med drugim v pogovoru z norveško nevladno organizacijo Gulagu.net spregovoril tudi nekdanji pripadnik Wagnerja Andrej Medvedjev.

“Vrženi smo bili v boj kot topovska hrana,” je v pogovoru povedal Medvedjev, ki je po prebegu na Norveško tam zaprosil za azil. Wagnerju se je pridružil 6. julija lani, k delu plačanca pa ga je zavezala štirimesečna pogodba, piše tiskovna agencija Reuters. Ta je bila po Medvedjevih navedbah večkrat podaljšana brez njegove privolitve.

Kot številni drugi Wagnerjevi rekruti je tudi Medvedjev pred odhodom v Ukrajino služil zaporno kazen, zloglasno skupino plačancev pa je po lastnih navedbah zapustil po tem, ko je bil priča usmrtitvam ujetih ruskih dezerterjev. Med drugim ga je pretresla smrt “soborca” Jevgenija Nužina, ki so ga z macolo usmrtili, potem ko ga je Ukrajina v sklopu izmenjave ujetnikov vrnila ruski strani.

Preberite še: Posnetki ruskih plačancev imajo na TikToku več kot milijardo ogledov

“Strah me je, da bi umrl v agoniji,” je Medvedjev med drugim povedal ustanovitelju organizacije Gulagu.net Vladimirju Osečkinu. Ta je, tako Reuters, nekdanjemu plačancu pomagal zapustiti Rusijo, potem ko se je začel bati za svoje življenje, saj ni želel podaljšati pogodbe z Wagnerjem. Kot je Osečkin povedal za CNN, je Medvedjev pred tem že dvakrat neuspešno poskušal prečkati rusko-finsko mejo.

Ukrajina
PROFIMEDIA

Visoke izgube na ruski strani

Medvedjev je v odmevnem pogovoru prav tako potrdil navedbe o visokih izgubah, ki jih je v zadnjem času na bojiščih v Ukrajini doživljala ruska stran – po njegovih besedah so se izgube povečale po tem, ko je Rusija v drugi polovici leta začela na fronto pošiljati večje število zapornikov, ki so sprejeli ponujeno priložnost in so zapor zamenjali za bojišče v Ukrajini. Številne preminule so po njegovih besedah pokopali na območju t. i. Ljudske republike Lugansk in jih razglasili za pogrešane, kar pomeni, da sorodniki niso upravičeni do odškodnine.

Preberite še: Pomembna zmaga na vzhodu Ukrajine, ki jo Rusija še kako potrebuje

Medvedjev je v pogovoru pripovedoval tudi o svojem prehodu rusko-norveške meje, ki jo je prečkal blizu ruskega mesta Nikel na skrajnem severozahodu države. Kot je dejal, je najprej na meji preplezal ograjo z bodečo žico, s čimer se je izognil obmejni patrulji s psi. Med tekom naj bi slišal strele, ki da so jih izstrelili stražarji, njegovo pripoved povzema Reuters. Kot navaja CNN, so Medvedjeva norveški policisti “nedramatično” aretirali po prestopu meje.

Na navedbe Medvedjeva, ki sicer zanika, da je v Ukrajini zagrešil katerikoli zločin, se je že odzval šef Wagnerja Jevgenij Prigožin. Opozoril je, da je Medvedjev nevaren, in ga obtožil zlorab ujetnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje