Srbsko tožilstvo štiri hrvaške častnike obtožuje vojnega zločina

Svet 22. Avg 202221:48 2 komentarja
Srbi zapuščajo hrvaško med vojno
Srbski begunci na poti (PROFIMEDIA)

Sodišče v Beogradu je potrdilo obtožnico srbskega tožilstva za vojne zločine proti štirim častnikom hrvaškega vojnega letalstva zaradi "vojnih zločinov, storjenih med vojaško akcijo Nevihta". Obtožnica jih bremeni vojnih zločinov proti civilnemu prebivalstvu, saj naj bi bili vpleteni v raketiranje kolone civilistov, ki so prek Bosne in Hercegovine bežali proti Srbiji. V napadih je bilo identificiranih 13 mrtvih, od tega šest otrok, in 24 ranjenih.

Prizivno sodišče v Beogradu je potrdilo obtožnico srbskega tožilstva za vojne zločine proti štirim častnikom hrvaškega vojnega letalstva. Obtožnica častnike Vladimirja Mikca, Zdenka Raduljo, Željka Jelenića in Danijela Borovića bremeni vojnih zločinov proti civilnemu prebivalstvu. Četverica naj bi bila odgovorna za dva letalska napada na kolono beguncev na ozemlju Bosne in Hercegovine, ki sta se zgodila 7. in 8. avgusta 1995 med operacijo Nevihta.

Kot piše v obtožnici, ki jo je pridobil hrvaški N1, je ukaz za zračne napade na cilje, kjer so se nahajali begunci, izdal pokojni načelnik štaba hrvaškega vojnega letalstva in protizračne obramb Josip Čuletić. Ukaz je izdal Vladimirju Mikcu, ki je bil poveljniku 92. letalske baze v Pulju in Zdenku Radulji, ki je poveljeval 91. zračni bazi v Plesu.

Mikac je takratnemu poveljniku 22. eskadrilje lovskih letal Željku Jeleniću prenesel ukaz za zračni napad na begunski konvoj, ki se je gibal na cesti Bosanski Petrovac – Ključ. V napadu, ki se je zgodil 7. avgusta 1995, je umrlo 10 ljudi, ranjenih pa je bilo 15. Prav tako je Radulj poveljniku 21. eskadrilje lovskih letal Danijelu Boroviću izdal ukaz za napad na begunsko kolono, ki se je premikala na cesti Bosanski Novi – Prijedor. V tem napadu, ki se je zgodil dan za prvim, so umrli trije ljudje, 9 pa je bilo poškodovanih, še piše v obtožnici. Napada na konvoje sta bila izvedena z lovskimi letali MiG-21.

Obtožnica navaja, da na področju begunskih kolon ni bilo vojaške prisotnosti. Civilisti, šlo je za Srbe, so iz Hrvaške bežali prek Bosne in Hercegovine proti Srbiji in Republiki Srbski, gibali pa naj bi se po cestah, ki jim jih je kot varne priporočil hrvaški vrh. Obtožnica štirim častnikom vojnega letalstva očita odgovornost za kaznivo dejanje vojnega zločina v sostorilstvu, sodili pa bi jim lahko tudi v odsotnosti.

N1

Vendar bi bilo lahko v tej zadevi obtoženih še več. Kot je napovedal odvetnik preživelih beguncev Dušan Bratić, bo beograjsko tožilstvo za vojne zločine podalo prijave z dokazi proti admiralu Davorju Domazeti Loši, brigadirju liji Maričiću, in generalu Pavlu Miljavcu. Po mnenju odvetnika Bratića sta bila prva dva sostorilca pri odločitvi za dejanje, Miljavac pa pri izvršitvi.

Podpredsednik hrvaške vlade: Obtožnica politično motivirana

Na potrditev obtožnice se je odzval podpredsednik hrvaške vlade in minister za veterane Tomo Medved, ki je dejal da Srbija poskuša s tožbami spremeniti značaj operacije Nevihta. “Mednarodno sodišče v Haagu je izdalo jasno razsodbo in oceno Nevihte. Šlo je za legitimno operacijo, s katero je Hrvaška s pomočjo uporniških Srbov osvobodila svoje ozemlje, ki so ga zasedle enote jugoslovanske vojske,” je po poročanju N1 Zagreb dejal Medved. Kot je ocenil, so ovadbe politično motivirane. “Srbija ni imela moči, da bi se soočila s svojo preteklostjo, z vlogo pobudnice agresije na Hrvaško, na Bosno in Hercegovino in na Kosovo. Hrvaška je vodila pravično, obrambno in osvobodilno vojno,” je dejal.

Opozoril je, da so z obtoženimi piloti v stalnem stiku in napovedal, da bodo ta teden imeli sestanek, na katerem bodo analizirali dogajanje. “Ščitili bomo vse hrvaške generale, vse hrvaške veterane, vse hrvaške častnike. Trdno jih bomo varovali, tako kot so oni branili in osvobajali Hrvaško. Tako bo vlada na čelu s predsednikom Andrejem Plenkovićem trdno stala v obrambi resnice in dostojanstva osvobodilne vojne, pa tudi vseh veteranov,« je zatrdil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje