Razglasili tridnevno žalovanje: “Največja tragedija v moderni zgodovini Srbije”

Svet 03. Maj 202314:11
Minister
N1

V Srbiji so zaradi streljanja v osnovni šoli v Beogradu, kjer je umrlo osem učencev in varnostnik, razglasili tridnevno žalovanje. "To je najtežji dan v moji 40-letni karieri," je s solzami v očeh dejala ministrica za zdravje Danica Grujičić. Srbski minister za izobraževanje Branko Ružić pa je odgovornost za strelski napad pripisal zahodnim vrednotam in internetu.

Trinajstletni učenec sedmega razreda osnovne šole Vladislava Ribnikarja v središču Beograda je nekaj po 8. uri zjutraj prišel v šolo in tam ubil osem učencev in varnostnika. Še šest učencev in učiteljico zgodovine zdravijo v bolnišnicah. Umrlo je sedem učenk in en učenec, vsi pa so bili stari med 13 in 14 let.

Srbski minister za izobraževanje Branko Ružić je na novinarski konferenci izrazil globoko obžalovanje zaradi največje tragedije, ki je v moderni zgodovini prizadela Srbijo. “Žal so življenje izgubili osem otrok in varnostnik šole, poškodovane učence in učiteljico pa so hospitalizirali. Staršem nihče ne more vrniti otrok,” je dodal.

Po ministrovih besedah je bilo za varnost poskrbljeno: šola je imela videonadzor in varnostnika, ki je pri opravljanju dolžnosti izgubil življenje. Ob tem se je zahvalil zdravstvenemu osebju, ki pomaga ranjenim, in pogumnim učiteljem, ki so bili v šoli in pomagali preprečiti še večjo tragedijo. Dodal je, da so psihologe pozvali, naj učencem in staršem v tem travmatičnem obdobju nudijo pomoč. “Nepredstavljivo je, kako strašno je moralo biti za otroke, ki so to doživeli,” je dodal.

Srbska vlada je sprejela odločitev o tridnevnem žalovanju, ki bo trajalo od petka do nedelje. Kot je še povedal minister, zaradi tega dogodka pouk v popoldanskih urah ne bo potekal, učenci pa ga bodo od jutri začeli z minuto tišine. “Na žalost je Srbija del tega sveta, kjer se takšne stvari vse pogosteje dogajajo,” je povedal. Odgovornost za to je minister pripisal internetu, videoigram in tako imenovanim zahodnim vrednotam. “Vsem nam je jasno, da so potrebni velik preobrat, zaostrovanje ukrepov, pa tudi sistemska rešitev, da ta tragedija ne bi postala sprejemljiv model vedenja, kot je to v nekaterih zahodnih družbah,” je dodal.

ministrica
N1

Srbska ministrica za zdravje Danica Grujičić je na robu solz povedala, da je to najtežji dan v njeni 40-letni karieri. Kot je navedla, so v napadu umrli osem otrok in varnostnik. V bolnišnici se zdravi še šest otrok in učiteljica zgodovine. Dečka, ki sta v bolnišnici Tiršovo, sta bila ustreljena v nogo, vendar nista v smrtni nevarnosti. Deklica je v kritičnem stanju, saj jo je napadalec ustrelil v glavo. “Naredili smo vse, kar lahko,” je povedala ministrica. Prav tako je še vedno ogroženo zdravje učiteljice, ki ima poškodbe medenice in jo še vedno operirajo.

Predsednica Zveze sindikatov šolstva Srbije Jasna Janković je streljanje označila za veliko tragedijo, ki je v Srbiji do danes ne pomnijo. “Če se lahko karkoli naučimo iz tega, je to, da se je nasilje, ki se dogaja okoli nas, prelilo v šole in naše šole niso več varne. Dodala je, da smo danes gotovo spoznali, da se vse, kar smo videli v filmih in se čudili, kaj se dogaja v drugih državah, zgodilo pri nas – danes smo mi novica.

“Ne poznam podrobnosti, vendar se čudim, kako je lahko en otrok prišel do pištole in nabojev, da je streljal v prsni koš in trebuh … Ali je vedel, kako streljati, ali je vedel, kam natančno streljati, kako je lahko prišel do pištole, kje je bila? To so resna vprašanja ne le za šole – za celotno družbo. Kje smo, kako daleč smo prišli? Ker ne moremo iti dlje od tega … Zdaj ko štejemo mrtve, se moramo zavedati, da moramo nekaj nujno narediti,” je dodala.

Po njenih besedah moramo nekaj korenito spremeniti: “Najprej, mi, starejši, ne smemo biti več tako nasilni in agresivni, potem lahko šele poskrbimo za otroke. Kot je dodala, bodo imeli tisti, ki so preživeli ta napad, do konca življenja brazgotino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.