Številni bi skrajšali 40-urni delovnik, oni pa bi ga podaljšali na 69 ur

Gospodarstvo 20. Mar 202311:56 2 komentarja
Javni prevoz v mestu Seul
PROFIMEDIA

Južnokorejska vlada je nedavno predlagala zvišanje najvišje omejitve delovnega časa. Trenutna zakonodaja delavcem nalaga največ 52 ur na teden, vlada pa je predstavila zamisel, ki dovoljuje največ 69 delovnih ur na teden. Sindikati ob tem opozarjajo, da v državi vsako leto na desetine ljudi umre zaradi izčrpanosti na delovnem mestu.

Številne države pozdravljajo idejo o skrajšanem delovnem času. Manj kot štirideset ur dela na teden naj bi ugodno vplivalo na mentalno zdravje in produktivnost zaposlenih. A obstaja država, ki te zamisli ne pozdravlja.

Namesto dosedanjih 52 zvišanje na 69 ur na teden

Nedavni predlog južnokorejske vlade, ki bi zvišal število dovoljenih delovnih ur na teden, je razburil milenijce in generacijo Z. Trenutno je v Južni Koreji delavcem dovoljeno delati največ 52 ur na teden, vlada pa je predlagala zvišanje na 69 ur. Vlada je morala zaradi nestrinjanja mlajših zaposlenih in sindikata delavcev o načrtu ponovno razmisliti.

covid v Južni Koreji
Heo Ran/REUTERS

V Južni Koreji četrti najdaljši delovni teden na svetu

Po podatkih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je bila Južna Koreja leta 2021 četrta na lestvici, ki meri dolžino delovnega tedna po državah. Z 52-urnim delovnikom sledi Mehiki, Kostariki in Čilu. Smrt zaradi prekomernega dela, tako imenovana “gwarosa”, pa naj bi vsako leto ubila na desetine ljudi, so še sporočili iz OECD. Največ smrti zaradi izčrpanosti na delovnem mestu povzročijo srčni napad, industrijske nesreče in spanec za volanom.

Južnokorejska vlada si je po ostrem nasprotovanju delavcev prejšnji teden premislila. Iz kabineta južnokorejskega predsednika Jun Suk Jeola so sporočili, da bodo delavcem prisluhnili in zaščitili njihove pravice.

Yoon Suk Yeol
Kim Hong Ji/REUTERS

Najmanjša rodnost na svetu in staranje prebivalstva

Južnokorejska vlada je zvišanje delovnih ur predlagala zaradi pritiska gospodarskih skupin, ki si želijo večje produktivnosti delavcev, hkrati je šlo za poskus reševanja pomanjkanja delovne sile, s katerim se spopada država. Primanjkljaj delavcev je posledica vse manjše rodnosti, ki je najmanjša na svetu, in staranja prebivalstva. A kritiki opozarjajo, da bi zvišanje števila delovnih ur položaj delavcev še poslabšalo. Strokovnjaki namreč poudarjajo, da sta glavna dejavnika demografskih težav delavcev zahtevna delovna kultura, ki vlada v državi, in naraščajoče razočaranje med mlajšimi generacijami.

40 delovnih ur + 12 nadur

Trenutna zakonodaja v državi določa 40 delovnih ur na teden in 12 plačanih nadur. A kot opozarjajo kritiki ureditve, se številni delavci znajdejo pod pritiskom, da delajo dlje. 52-urni delovnik je v veljavi od leta 2018, skrajšali so ga iz takratnih 68 ur. Letošnji predlog vlade je omejitvi izpred leta 2018 dodal še uro dela na teden.

“Predlog nima smisla in je daleč od tega, kar si delavci dejansko želijo,” meni 25-letni študent iz Seula Jung Junsik. Dodal je, da bi bili številni delavci kljub vladnemu zakonu še vedno pod pritiskom in bi delali čez zakonske omejitve.

“Moj oče vsak teden dela preveč in ne pozna meje med delom in življenjem,” je pojasnil Jung Junsik, ki pravi, da je tak način dela med južnokorejskimi delavci na žalost pogost. “Inšpektorji za delo ne morejo nadzorovati vseh delovnih mest ves čas. Južni Korejci bodo (ostali) ranljivi za nadurno delo, ki je smrtonosno,” pravi.

Južna Koreja najvišje tudi po stopnji samomorov

Javni prevoz v Južni Koreji
PROFIMEDIA

Predstavnica seulske feministične skupine Haeil, Haein Shim, je ob nedavnem dogajanju v državi dejala, da hitra rast in gospodarski uspeh države zahtevata svojo ceno. Predlog za podaljšanje delovnega časa pa po njenih besedah odraža “nepripravljenost vlade, da bi priznala realnost južnokorejske družbe”.

Poudarila je, da se država ob “gwarosi” po podatkih statističnega urada spoprijema tudi z najvišjo stopnjo samomora med razvitimi državami.

Leta 2020 je v Južni Koreji zaradi preobremenjenosti na delovnem mestu umrlo 14 dostavljalcev, so sporočili sindikati. Med pandemijo covida so žrtvovali svoje duševno zdravje in dobro počutje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje