Številni odzivi na spopade v Izraelu, z zelo ostrim zapisom tudi Damir Črnčec

Svet 07. Okt 202312:18 > 18:35 14 komentarjev
Gaza
Gaza (Foto: Ilan Rosenberg/REUTERS)

Izraelski premier benjamin Netanjahu je nekaj ur po začetku obsežnega (in nepričakovanega) napada Hamasa javnosti sporočil: "V vojni smo." Iz sveta so medtem že kmalu po začetku Hamasove operacije in izraelskih protinapadov prišle obsodbe na račun Hamasa, nekaj pa je tudi pozivov k zaustavitvi nasilja. Zelo oster je bil na družbenih omrežjih državni sekretar na slovenskem obrambnem ministrstvu Damir Črnčec. Ministrstvo poudarja, da gre za njegovo osebno stališče.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je Hamasov napad obsodila. Na družbenem omrežju X je zapisala, da je to “terorizem v najbolj zavržni obliki” in da se ima Izrael pravico braniti.

Napad sta prek omrežja X ostro obsodila tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Michel je izrazil solidarnost EU z izraelskim narodom in ogorčenje nad napadi, ki so “povzročili teror in nasilje nad nedolžnimi državljani”. Borrell pa je pozval k takojšnjemu prenehanju nasilja. “Z bojaznijo spremljamo novice iz Izraela. Nedvoumno obsojamo napade Hamasa. To grozljivo nasilje se mora nemudoma končati. Terorizem in nasilje ne rešujeta ničesar,” je zapisal.

Napade je obsodilo tudi slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Na omrežju X je med drugim zapisalo, da najostreje “obsoja današnji obsežen in nediskriminatoren napad” ter da Slovenija solidarno stoji ob Izraelu.

Ministrstvo je prav tako objavilo nasvet za tiste, ki se v tem trenutku zadržujejo na območju konflikta ter spremljajo novice in se pozanimajo o ukrepih civilne zaščite, zlasti o zakloniščih, ter upoštevajo navodila lokalnih oblasti. Zapisali so: “Zaradi poteka raketiranja z območja Gaze na izraelsko ozemlje na mejnih območjih v Izraelu prihaja do oboroženih spopadov. Prizadeta so tudi osrednja območja, vključno s Tel Avivom in Jeruzalemom. Aktivirana so javna zaklonišča, ki nudijo zaščito pred zračnimi napadi.”

Dodali so, da jim je na voljo tudi nujna konzularna pomoč na slovenskem veleposlaništvu v Tel Avivu. Podatkov o tem, koliko slovenskih državljanov je na območju Izraela in Gaze za zdaj še ni.

Današnje dogajanje je sicer na družbenem omrežju X komentiral tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec. V prvi objavi, ki jo je poobjavilo tudi ministrstvo za obrambo, je zapisal, da je “varnost krhka dobrina, ki je lahko zelo hitro ogrožena. Dogodki v Izraelu, današnji Hamasovi teroristični napadi velikih razsežnosti kažejo, da je izraelski varnostno-obveščevalni sistem tokrat zatajil s preventivnim delovanjem. Zakaj in ali je povezano z notranjepolitičnimi razmerami v Izraelu, bo pokazal čas.”

V drugi objavi pa je dodal, da “Hamas napada civiliste in ugrablja pripadnike vojske ter jih prevaža v Gazo. Grozodejstva nad izraelskimi civilisti so že sedaj vidna in so del propagandne vojne. Odziv Izraela bo upravičeno silovit, celovit in dolgotrajen. Vprašanje je le, ali tudi do podpornikov Hamasa kot je npr. Iran!?”.

Na ministrstvu za obrambo so nam sicer povedali, da so objave na družbenem omrežju X osebno stališče Črnčeca, njegovo objavo pa so poobjavili skladno z ustaljeno prakso.

Da so pripadniki Hamasa ugrabili “vojake in civiliste” je potrdil tudi tiskovni predstavnik izraelskih obrambnih sil, ni pa potrdili števila teh. Po navedbah izraelskih sil IDF boji še vedno potekajo na 22 lokacijah na jugu države, poročajo tuje tiskovne agencije.

Gaza
Gaza (Foto: Mohammed Salem/REUTERS)

Golob obsoja Hamas in poziva k umiritvi razmer

Na napeto dogajanje v Izraelu se je odzval tudi premier Robert Golob in izrazil zaskrbljenost. Ob tem je močno obsodil vojaško operacijo palestinske oborožene skupine Hamas in pozval k umiritvi razmer.

“Današnji napadi na Izrael so izredno zaskrbljujoči. Terorizem in nasilje nad nedolžnimi civilisti ne vodita nikamor. Močno obsojam Hamasova dejanja in pozivam k umiritvi razmer,” je Golob sporočil prek vladnega profila na omrežju X, nekdanjem Twitterju.

Svoj komentar na nasilje je podal tudi Matej T. Vatovec oz. Levica. V koalicijski stranki so zapisali, da “stopnjevanje konflikta med Palestino in Izraelom ne bo prineslo rešitve spora med državama, ki traja vse od leta 1967, ko je Izrael z vojsko okupiral in koloniziral palestinska ozemlja”.

Kot so sporočili v izjavi za javnost, pa je svet vedno znal obsoditi le napade Palestine, ne pa tudi Izraela. “Danes tudi Slovenija ponavlja to napako,” so dodali in znova pozvali k priznanju palestinske državnosti.

Solidarnost z Izraelom in sožalje svojcem žrtev sta medtem na omrežju X izrazila predsednika opozicijskih strank SDS in NSi, Janez Janša in Matej Tonin.

Obsodbe napada z vsega sveta

Napad so med drugim ostro obsodili tudi v Združenem kraljestvu, Nemčiji in Italiji, Ukrajini, Španiji in Indiji, nato pa tudi v ZDA. Kot so sporočili iz Bele hiše, ZDA nedvoumno obsojajo neizzvane napade “Hamasovih teroristov” na izraelske civiliste. Podarili so, da trdno podpirajo vlado in ljudi v Izraelu, ter dodali, da je svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan v tesnem stiku z izraelskimi partnerji.

Pentagon je sporočil, da zavezanost ZDA “izraelski pravici do samoobrambe ostaja neomajna”. Minister za obrambo Lloyd Austin je napovedal, da si bo njegov resor v prihodnjih dneh prizadeval zagotoviti, “da bo Izrael imel vse, kar potrebuje za obrambo in zaščito civilistov pred vsesplošnim nasiljem in terorizmom”.

Rusija je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP medtem pozvala obe strani k takojšnji prekinitvi oboroženih spopadov. “Palestinsko in izraelsko stran pozivamo, naj nemudoma prekineta spopade, se odpovesta nasilju, pokažeta potrebno zadržanost in s pomočjo mednarodne skupnosti začneta pogajalski proces za vzpostavitev celovitega, trajnega in dolgo pričakovanega miru,” je sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

K “takojšnji prekinitvi” sovražnosti pozvala tudi Savdska Arabija

K “takojšnji prekinitvi” sovražnosti med Palestinci in Izraelom je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pozvala tudi Savdska Arabija, ki se z Izraelom pogaja o normalizaciji odnosov. Iz Egipta, ki meji na Gazo, pa so sporočili, da imajo “intenzivne stike” z vplivnimi mednarodnimi stranmi, da bi zaustavili zaostrovanje konflikta.

Rahim Safavi, svetovalec iranskega vrhovnega voditelja Alija Hameneja pa je “palestinskim borcem čestital”, sklicujoč se na tiskovno agencijo Isna navaja BBC. Dodal je, da jim bodo stali ob strani, dokler ne bosta “osvobojena Palestina in Jeruzalem.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje