Še naprej silovito raketiranje med Izraelom in Gazo, ki ji grozi električni mrk

Svet 07. Okt 202307:58 > 22:48 22 komentarjev

Palestinsko oboroženo gibanje Hamas je v soboto zjutraj po lokalnem času izvedlo večji napad na Izrael. Iz Gaze so proti območju Izraela poletele številne rakete, oboroženi palestinski borci pa so se infiltrirali na izraelska območja. Izraelske obrambne sile so razglasile "stanje pripravljenosti na vojno", sprožile so protinapade, izraelski obrambni minister Joav Galant pa je odobril mobilizacijo rezervistov. "V vojni smo," je v video nagovoru, objavljenem na družbenem omrežju X, povedal izraelski premier Benjamin Netanjahu. Število smrtnih žrtev tako na palestinski kot na izraelski strani vztrajno narašča.

Palestinsko gibanje Hamas je v soboto zgodaj zjutraj po lokalnem času ponovno izvedlo napad na Izrael, kjer so se oglasile sirene, ki opozarjajo pred možnostjo napada. V napadu, ki po navedbah tiskovne agencije Reuters ni bil pričakovan, so iz Gaze proti Izraelu poletele številne rakete, oboroženi Palestinci pa so se infiltrirani na območjih južnega Izraela. Izraelski viri po navedbah katarske televizijske mreže Al Jazeere ocenjujejo, da je Palestincev, ki so iz štirih različnih območij uspeli prodreti v Izrael, najmanj tisoč. Danes so se sicer sploh prvič po letu 1948 spopadi v okviru tega konflikta odvijali na ozemlju Izraela, še poudarja Al Jazeera.

“V vojni smo,” je po napadu v video nagovoru, objavljenem na družbenem omrežju X, povedal izraelski premier Benjamin Netanjahu. Napad je označil za “morilski nepričakovani” in napovedal, da bo “sovražnik plačal ceno na način, ki ga doslej še ni poznal”.

Izraelske obrambne sile so že v jutranjih urah razglasile “stanje pripravljenosti na vojno” in so po lastnih navedbah začele izvajati napade na Hamasove tarče v Gazi, poroča BBC. Po lastnih navedbah so doslej napadle 17 vojaških kompleksov in štiri operativne sedeže Hamasa.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je po navedbah tiskovne agencije AFP dejal, da je “Hamas naredil veliko napako” in “sprožil vojno proti Izraelu”. Obrambni minister je prav tako odobril mobilizacijo rezervistov.

Da se je začela vojaška operacija, je v medijskem nagovoru to jutro sporočil eden od vodilnih Hamasovih vojaških poveljnikov, Mohamad Deif. “To je dan konca največje bitke, zadnje okupacije na zemlji,” je povedal in dodal, da so že v samem začetku izstrelili 5.000 raket. Da so ugrabili več izraelskih državljanov, menda vojakov, so sporočili tako iz Hamasa kot tudi iz gibanja Islamski džihad, ki prav tako deluje na območju Gaze. Namestnik vodje Hamasa Saleh Arouri je po poročanju BBC-ja zatrdil, da so med ugrabljenimi Izraelci tudi visoki častniki.

Izraelsko vojaško letalstvo vse od jutranjega napada krepilo napade na Gazo. Tam so po lastnih navedbah ciljali vojaške tarče, četudi znotraj civilnih poslopij. V samo nekaj urah je IDF zrušil tri večnadstropne stavbe znotraj gosto poseljene enklave, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

V skladu z uveljavljeno prakso so izraelska letala nekaj minut pred uničujočim napadom prebivalce teh objektov opozorila z manjšim eksplozivom in jih tako pozvala k evakuaciji.

Ob tem je izraelski minister za energijo Israel Katz podpisal tudi ukaz, da Izrael popolnoma ustavi dobavo električne energije v Gazo. Gaza ima sicer tudi svojo elektrarno, vendar je kljub temu močno odvisna od električne energije, ki jo dobiva iz Izraela. Že leta se sicer soočajo z rednimi izpadi elektrike, poroča Al Jazeera.

V raketnih napadih je bilo po poročanju izraelskih medijev ubitih vsaj 250 izraelskih državljanov, najmanj 1.450 pa je bilo poškodovanih. Poleg niza raketnih napadov iz Gaze je zaenkrat neznano število pripadnikov Hamasa in še enega oboroženega gibanja v Gazi, Islamskega džihada, po kopnem, morju in iz zraka vdrlo na ozemlje Izraela ter se tam spopadlo z vojsko.

Med vdorom v več krajev v bližini Gaze so palestinski napadalci po navedbah izraelskih virov vzeli za talce več vojakov in civilistov ter jih transportirali v Gazo, poroča katarska televizijska hiša Al Jazeera.

V izraelskih napadih na Gazo je bilo doslej ubitih najmanj 232 Palestincev, najmanj 1.790 pa je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Te številke po navedbah virov iz Gaze vključujejo tudi pripadnike Hamasa, ki so vdrli v Izrael in bili ubiti v spopadih z izraelsko vojsko, medtem dodaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Izraelska vojska je v napadu med drugim zrušila 11-nadstropni Palestinski stolp (Palestine Tower) v središču Gaze. Hamas je kot odgovor na izstrelil dodatnih 150 raket, poroča BBC.

Nasilje je proti večeru doseglo tudi Zahodni breg, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, ki si ga je priključil Izrael. V spopadih med izraelsko policijo in naseljenci je bilo ubitih najmanj šest Palestincev, ranjenih je bilo vsaj 120 ljudi.

Gaza
Gaza (Foto: Mohammed Salem/REUTERS)

Po poročanju izraelskih medijev so palestinski napadalci streljali na mimoidoče v kraju Sderot na jugu Izraela, posnetki, ki so zakrožili po družbenih omrežjih pa naj bi prikazovali nasilje na ulicah. Hamasove enote so prav tako sporočile, da so zajele več izraelskih vojakov.

Izraelska vojska je medtem že v jutranjih urah sporočila, da se je na “ozemlje Izraela infiltriralo več teroristov”; ti naj bi v Izrael vstopili po kopnem, morju in celo po zraku s pomočjo padal.

Prve fotografije, ki jih je objavil Reuters, so prikazovale, da so rakete med drugim zadele tarče v Aškelonu in Tel Avivu.

raketni napadi Izrael - Gaza raketni napadi Izrael - Gaza
Foto: Mohammed Salem/REUTERS
raketni napadi Izrael - Gaza raketni napadi Izrael - Gaza
Foto: Ibraheem Abu Mustafa/REUTERS
raketni napadi Izrael - Gaza raketni napadi Izrael - Gaza
Foto: Amir Cohen/REUTERS
Izrael, Gaza Izrael, Gaza
Na območju meje med Izraelom in Gazo (Foto: Yasser Qudih/REUTERS)
Aškelon Aškelon
Aškelon (Amir Cohen/REUTERS)
Aškelon Aškelon
Aškelon (Foto: Amir Cohen/REUTERS)
Aškelon Aškelon
Aškelon (Foto: Amir Cohen/REUTERS)
Gaza, Izrael Gaza, Izrael
Rakete iz Gaze (Foto: Ibraheem Abu Mustafa/REUTERS)
Gaza Gaza
Gaza (Foto: Mohammed Salem/REUTERS)
Izrael, Gaza Izrael, Gaza
Rakete so iz Gaze poletele proti Aškelonu (Foto: Amir Cohen/REUTERS)
Raketa je zadela stavbo v Tel Avivu Raketa je zadela stavbo v Tel Avivu
Raketa je zadela stavbo v Tel Avivu (Itai Ron/REUTERS)
Aškelon Aškelon
Aškelon (Foto: Amir Cohen/REUTERS)

Izraelska stran je prav tako sporočila, da spopadi potekajo tudi na območju prehoda Erez (med Gazo in Izraelom) in na območju oporišča Zikim, kjer potekajo urjenja pripadnikov Izraelskih obrambnih sil.

Novinar britanskega BBC Frank Gardner, ki pokriva področje varnosti, je današnje dogajanje opisal kot “kolosalni neuspeh izraelskih obveščevalcev”. Izraelska obveščevalska mreža namreč velja za zelo celovito in napredno.

Gaza, Izrael
Rakete iz Gaze (Foto: Ibraheem Abu Mustafa/REUTERS)

Medtem ko so iz mednarodne skupnosti, tudi Slovenije, prišli ostri odzivi na Hamasov napad, pa je palestinski predsednik Mahmud Abas iz Ramale na okupiranem Zahodnem bregu sporočil, da se imajo Palestinci pravico braniti pred “terorjem naseljencev in okupatorskih enot”, je sklicujoč se na tiskovno agencijo Wafa poročala katarska Al Džazira. Ameriškemu državnemu sekretarju Blinknu pa je dejal, da “nepravičnost” do Palestincev vodi konflikt z Izraelom v “eksplozijo”. Stopnjevanje napetosti je pripisal “praksam kolonialistov in izraelskih okupacijskih sil ter agresiji na islamske in krščanske svetinje”, je še poročala WAFA.

Slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je poleg obsodbe napadov objavilo tudi nasvet za tiste, ki se v tem trenutku zadržujejo na območju konflikta. Zapisali so: “Zaradi poteka raketiranja z območja Gaze na izraelsko ozemlje na mejnih območjih v Izraelu prihaja do oboroženih spopadov. Prizadeta so tudi osrednja območja, vključno s Tel Avivom in Jeruzalemom. Aktivirana so javna zaklonišča, ki nudijo zaščito pred zračnimi napadi.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje