Stopnjevanje napetosti med Srbijo in Kosovom: Vučić odpovedal obiske v tujini

Svet 04. Nov 202219:19 2 komentarja
Aleksandar Vučić
PROFIMEDIA

Napetosti med Srbijo in Kosovom zaradi uvedbe kosovskih registrskih tablic ne pojenjajo. V začetku tedna so na Kosovu odstavili policijskega poveljnika, ki je zavračal izvajanje novih predpisov. Zaradi tega pa se napetosti le še stopnjujejo. Že v soboto bi lahko iz vseh kosovskih državnih institucij izstopili srbski predstavniki, v nedeljo pa se na Kosovu napovedujejo protesti. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zaradi napetih razmer odpovedal vse obiske v tujini, čaka pa ga tudi sestanek vlade.

Napetosti med Beogradom in Prištino se v zadnjih dneh spet stopnjujejo. Glavni razlog za to pa je odločitev kosovskih oblasti, po kateri morajo lastniki vozil s srbskimi registrskimi tablicami na Kosovu te zamenjati s kosovskimi oznakami. Temu pa se odločno upira srbsko prebivalstvo na severu Kosova, ki še vedno pretežno uporablja registrske tablice Srbije.

Ukrep je v veljavo stopil 1. novembra, policisti pa bodo voznike, ki tablic ne bodo zamenjali, do 21. novembra ustno opominjali. Po tem datumu pa so za kršitelje odmerjene ostrejše kazni. Po 21. novembru jih bo doletela globa v višini 150 evrov, po 21. aprilu 2023 pa bodo vsa vozila s starimi srbskimi tablicami iz prometa izločali.

Vendar se pri izvajanju novih predpisov že zapleta. Poveljnik kosovske policije za severno regijo Nenad Đurić je namreč kmalu po začetku izvajanja predpisov dejal, da policija na severu Kosova odločitve ne bo uresničevala in voznikov s srbskimi tablicami ne bo opominjala, je poročal N1 Beograd. Nova pravila pri registrskih tablicah naj bi bila po njegovih besedah “politična in dirigirana,” ter uperjena proti srbski skupnosti, njegove besede povzemajo srbski mediji. Zaradi izjave ga je vodstvo kosovske policije suspendiralo in s položaja odstavilo, Đurić pa je pustil policijsko službo na Kosovu.

Odstavitev Đurića pa je močno razjezila tako srbske politike na Kosovu kot tudi državni vrh v Beogradu. Ostro so se odzvali v stranki, ki zastopa kosovske Srbe. Predstavniki Srbske liste so namignili, da bi lahko srbski predstavniki izstopili iz vseh državnih organov na Kosovu, torej iz lokalne samouprave, tožilstva, sodišča, policije in drugih organov. O tem bodo dokončno odločali na sobotnih sestankih z vsemi predstavniki institucij. Ob tem pa je predsednik liste Goran Rakić za nedeljo napovedal tudi protestni shod. “Protesti bodo mirni, vendar nihče ne ve, v kaj se lahko sprevržejo,” je dejal.

Srbski predsednik zaradi razmer odpovedal poti v tujino

Zaradi dogajanja na Kosov pa napeto stanje vlada tudi v Srbiji, kjer je že vse od torka v stanju pripravljenosti tudi srbska vojska. Direktor urada za Kosovo Petar Petković je dejal, da je kosovski vrh s svojimi izjavami ter menjavo Đurića zadal smrtonosni udarec bruseljskemu sporazumu in vsem odnosom med Beogradom in Prištino, poroča srbski N1.

tablice, kosovo, srbija
PROFIMEDIA

Zunanji minister Ivica Dačić pa je danes na Dunaju dejal, da gredo zadnja dejanja Prištine v smer “poniževanja srbskega naroda,” princip teritorialne integritete pa ima po njegovem mnenju mednarodna skupnost za “Sveto pismo, ki pa v primeru Srbije ne velja”.

Po poročanju srbskih medijev naj bi predsednik Aleksandar Vučić zaradi napetosti odpovedal vse obiske v tujini. Tako se na primer ne bo udeležil podnebne konference COP27, ki jo bo od 6. do 18. novembra gostil egiptovski Šarm el Šejk. Vučič se je v petek zvečer sestal s posebnim predstavnikom EU za dialog med Beogradom in Prištino ter druga regionalna vprašanja Zahodnega Balkana Miroslavom Lajčakom, v soboto na temo Kosova čakata sestanka s srbsko vlado in vrhom pravoslavne cerkve.

Napetosti med Prištino in Beogradom so bile tudi tema pogovorov na četrtkovem vrhu Berlinskega procesa, ki je potekal v nemški prestolnici. Srbska premierka Ana Brnabić po pogovorih na vrhu ni bila optimistična, ker, kot je dejala, EU dopušča nespoštovanje že dogovorjenih in podpisanih sporazumov v okviru dialoga, medtem ko od njih zahteva, da priznavajo in sklepajo nove sporazume.

Pojasnila je, da sta se Lajčak in visoki predstavnik EU Josep Borrell v pogovoru strinjala z njo, da bi morale obstajati statusno nevtralne registrske tablice, ki jih je ukinil kosovski premier Albin Kurti, da pa glede tega ne moreta storiti ničesar.

Vir: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje