Strah, veselje, upanje: 14 čustvenih trenutkov vojne v Ukrajini

Svet 24. Mar 202221:47 > 26. Mar 2022 01:38 0 komentarjev

Strah, jeza, obup, pa tudi trenutki spodbude, veselja, upanja. Pred natanko mesecem dni je Rusija napadla Ukrajino. Razselilo se je na milijone ljudi, številni so odšli v tujino, nešteto jih je izgubilo življenje. Nekateri begunci so se na mejnih prehodih znova združili z družinskimi člani, drugi pa so se morali od ljubljenih, ki so ostali v Ukrajini, posloviti. Številni so bližnjim in neznancem poskušali dati nekaj dodatnega upanja. V posnetku je zbranih 14 čustvenih trenutkov vojne v Ukrajini.

Svoje domove je zapustila skoraj polovica ukrajinskih otrok, 1,8 milijona jih je prebegnilo v sosednje države. Prvi posnetek kaže prostovoljca na meji s Poljsko, ki otrokom deli lizike. Nekoliko se pošali in s tem nasmeji malčka, ki čaka v koloni. Sedem begunskih otrok pa so toplo sprejeli v italijanski šoli blizu Neaplja. Številni so morali ob odhodu iz Ukrajine za seboj pustiti tudi svoje ljubljenčke, zato so učenci ukrajinskim otrokom ponudili zlate ribice.

Številni so se v stiskah zatekli h glasbi. Na poljsko mejo je klavir pripeljal ulični pianist David Martello. Nato je glasbilo prevzela Ukrajinka, ki je zaigrala pesem We Are the Champions britanske skupine Queen. Martello, 40-letni Italijan, ki živi v Nemčiji, je zaigral še mirovno himno Johna Lennona Imagine. Martellov zaščitni znak je velik beli znak miru, naslikan ob strani njegovega klavirja. Pravi, da je njegov cilj uporabiti glasbo za spodbujanje miru.

Številne družine so ločene. Policist v mestu Irpin se je 8. marca poslavljal od svojega jokajočega sina, družina je namreč bežala pred napredujočo rusko fronto. Ženske in otroci so zapustili može in očete, saj je oblast moškim prepovedala odhod iz države. Fant Mark Gončarukov v solzah pojasni, da so, ko so 27. februarja pobegnili iz prestolnice, morali zapustiti očeta. Drugi pa so se na meji znova združili z družinskimi člani. Nataliya Ableyeva je 26. februarja prečkala mejo Ukrajine z Madžarsko z otroki ženske, ki je nikoli ni spoznala. Na ukrajinski strani meje je namreč spoznala očeta, ki Ukrajine ni mogel zapustiti. Zato ji je izročil otroka in ji dal številko njune matere. Na madžarski strani meje pa so se otroci srečali z mamo.

Okoli 150 ukrajinskih sirot je 8. marca z vlakom prispelo na poljsko mejo. Prostovoljci so jim pomagali na avtobuse in jim podarili mehke igrače. 17-letna begunka Yana Zelieva iz Kijeva pa se je na pot podala z mamo in mačko Zaiko.

Grozo vojne so Ukrajinci tudi v zakloniščih preganjali z glasbo. Violinistka Vera Litovčenko je splet navdušila z igranjem v bombnem zaklonišču, deklica Amelia iz Kijeva pa z izvedbo popularne pesmi iz animiranega filma Ledeno kraljestvo. O violinistki in deklici smo pisali tudi v prispevku Glasba iz zaklonišča: kako Ukrajinci preganjajo grozo vojne.

Da pa se lahko tudi v težkih trenutkih zgodi kaj lepega, sta dokazala pripadnika teritorialne obrambe Lesija Ivaščenko in Valerij Filimonov, ki sta si 6. marca na eni od kontrolnih točk v bližini Kijeva obljubila večno zvestobo. O poroki v vojaških uniformah smo pisali v prispevku Ukrajinski par v vojaški uniformi dahnil usodni da. Vojaki in drugi Ukrajinci pa so obeležili tudi dan žensk, v obmorskem kraju Odesa so na tržnici kupili rože.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!