Glasba iz zaklonišča: kako Ukrajinci preganjajo grozo vojne

Svet 09. Mar 202214:54 > 15:21 0 komentarjev

V Ukrajini vojna poteka že 14. dan. Iskanje varnosti v zakloniščih, bežanje pred spopadi, vmes pa glasba, s katero Ukrajinci poskušajo sodržavljanom dvigniti duha. Violinistka Vera Litovčenko je splet navdušila z igranjem v bombnem zaklonišču, deklica Amelia iz Kijeva pa z izvedbo popularne pesmi iz animiranega filma Ledeno kraljestvo. Na železniški postaji v Lvovu na pot na varno sodržavljane pospremi pianistka.

Ukrajinska violinistka Vera Litovčenko se je tako kot mnogi Ukrajinci pred bombami zatekla v klet. A je težke razmere, v katerih se je znašlo ukrajinsko ljudstvo, spremenila v nekaj pozitivnega.

Drugo največje ukrajinsko mesto Harkov ruske sile obstreljujejo že več dni. Čeprav je Rusija že večkrat skoraj prevzela nadzor, se Harkov upira. Vera Litovčenko, violinistka in učiteljica, je v teh razmerah izkoristila svoj talent ter vsaj za kratek čas razveselila Ukrajince, ki se v zakloniščih skrivajo že skoraj dva tedna.

Posnetek, ki ga je na Twitterju objavila predavateljica, pisateljica in strokovnjakinja za hibridno vojskovanje Liubov Cibulska, sta si ogledala že več kot dva milijona ljudi. V ganljivem posnetku violinistka igra ukrajinsko ljudsko pesem Nič jaka misjačna (Kakšna z mesečino obsijana noč) skladatelja Mikola Lisenka iz 19. stoletja. K posnetku je pripisala: “Kaj počnemo v bombnih zakloniščih, ko nas bombardirajo.”

“Zelo težko je bilo razmišljati o nečem, kar ni vojna. Toda odločila sem se, da moram nekaj narediti,” je za Guardian povedala violinistka Vera Litovčenko. “V zaklonišču smo postali družina. Ko sem igrala, so jokali. Vsaj za trenutek so pozabili na vojno in preusmerili misli,” je še dejala. K igranju v zaklonišču jo je spodbudil tudi posnetek njenega študenta, ki je v improviziranem bombnem zaklonišču izvajal Largo Johanna Sebastiana Bacha.

V zaklonišču v ukrajinski prestolnici Kijev pa je navdušila deklica Amelia, ki je zapela pesem Let it go iz animiranega filma Ledeno kraljestvo. Po poročanju CNN je Amelia Marti, ki je posnela video, povedala, da želi postati pevka. Marta pa ji je odvrnila, zakaj ne bi začela že zdaj. Ko je začela peti, so zbrani v zaklonišču utihnili, na koncu pa so mlado deklico nagradili z aplavzom.

Posnetek je na Twitterju delila tudi igralka in pevka Idina Menzel, ki je zapela originalno različico pesmi. Dopisala je: “Vidimo vas. Res vas vidimo.”

Na železniški postaji v Lvovu, preplavljeni z begunci, ki bežijo pred spopadu, pa sodržavljane v kaotični sceni spodbuja pianistka. Na posnetku igra skladbo Kako čudovit svet Louisa Armstronga.

Štirinajsti dan vojne v Ukrajini se je začel z evakuacijo mesta na severu države Sumi. Civilisti naj bi čez dan zapustili še več mest. Število beguncev je že preseglo dva milijona.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!