Strožja pravila EU za boj proti pranju denarja. Pod lupo tudi nogometni velikani

Svet 24. Apr 202422:31 1 komentar
Pranje denarja
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Evropski parlament je sprejel sveženj zakonov za bolj učinkovit boj EU proti pranju denarja in financiranju terorizma. Pravila, ki jih mora potrditi še Svet EU, med drugim uvajajo dostop do novih registrov in virov informacij za uradne organe, novinarje in organizacije civilne družbe ter omejujejo gotovinska plačila.

Sveženj o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma sestavljajo šesta direktiva o preprečevanju pranja denarja, ki so jo poslanci potrdili s 513 glasovi za, 25 proti in 33 vzdržanimi glasovi, uredba EU o enotnem pravilniku, ki je bila sprejeta s 479 glasovi za, 61 proti in 32 vzdržanimi glasovi, ter uredba o vzpostavitvi organa za preprečevanje pranja denarja (AMLA), ki so jo poslanci podprli s 482 glasovi za, 47 proti in 38 vzdržanimi glasovi, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Nova pravila zagotavljajo, da bodo imeli tisti, ki imajo legitimen interes, vključno z novinarji, medijskimi delavci, organizacijami civilne družbe in pristojnimi nadzornimi organi, takojšen, nefiltriran, neposreden in prost dostop do informacij o dejanskem lastništvu, ki se hranijo v nacionalnih registrih in so medsebojno povezani na ravni EU. Poleg trenutnih informacij bodo registri vključevali tudi podatke, ki se nanašajo na obdobje najmanj petih let. Zakonodaja po navedbah iz parlamenta finančnim obveščevalnim enotam daje tudi več pooblastil za analizo in odkrivanje primerov pranja denarja in financiranja terorizma ter za začasno ustavitev sumljivih transakcij.

Novi zakonski akti vključujejo okrepljene ukrepe skrbnega preverjanja in preverjanja identitete strank, po katerih morajo tako imenovani pooblaščeni subjekti (npr. banke, upravitelji sredstev in kripto sredstev ali nepremičninski in virtualni nepremičninski posredniki) poročati o sumljivih dejavnostih finančnim obveščevalnim enotam in drugim pristojnim organom.

Nova pravila vplivajo tudi na vrhunske profesionalne nogometne klube

Nova pravila zadevajo tudi vrhunske profesionalne nogometne klube, ki sodelujejo v finančnih transakcijah visoke vrednosti z vlagatelji ali sponzorji, vključno z oglaševalci in pri prestopih igralcev. Ti bodo od leta 2029 prav tako morali preveriti identiteto svojih strank, spremljati transakcije in finančnim obveščevalnim enotam poročati o vseh sumljivih transakcijah.

Zakonodaja vsebuje tudi določbe o okrepljenem nadzoru v zvezi z izjemno bogatimi posamezniki. To so tisti s skupnim premoženjem v vrednosti vsaj 50 milijonov evrov, pri čemer se ne upošteva njihovega glavnega prebivališča. Gotovinska plačila na ravni EU bodo omejena na največ 10.000 evrov, razen med posamezniki v nepoklicnem okolju, zakonodaja pa določa tudi ukrepe za zagotavljanje skladnosti s ciljno usmerjenimi finančnimi sankcijami in preprečevanje izogibanja sankcijam.

Za nadzor nad novimi pravili bo skrbel v Frankfurtu ustanovljen nov organ – organ za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma (AMLA). Ta organ bo zadolžen za neposreden nadzor najbolj tveganih finančnih subjektov, za posredovanje v primeru nadzornih napak in bo deloval kot osrednje vozlišče za nadzornike in posredovanje v sporih, so še navedli. Zdaj bo moral predlog uradno potrditi še Svet EU, nakar bo spremenjena zakonodaja objavljena v uradnem listu EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje