Sunak brani poteze Johnsona med pandemijo: Bil je odločen in sledil stroki

Svet 11. Dec 202315:47 2 komentarja
Rishi Sunak
Foto: REUTERS

Britanski premier Rishi Sunak pred preiskovalno komisijo brani odločitve nekdanjega premierja Borisa Johnsona v času pandemije. Sunak je zavrnil kritike o neodločnosti takratnega premierja Johnsona in poudaril, da z njegovim postopkom odločanja ni bilo nič narobe.

Britanski premier Rishi Sunak se je danes pred preiskovalno komisijo, ki preiskuje delovanje vlade v času pandemije covida-19, opravičil svojcem žrtev, a hkrati stopil v bran nekdanjemu premierju Borisu Johnsonu.

Poudaril je, da je Johnson upošteval nasvete stroke in spodbujal razpravo, poroča britanski BBC.

Sunak se je pred komisijo opravičil vsem, ki so v pandemiji izgubili svoje bližnje. Pandemijo je označil za pomembno lekcijo, ki jo je po njegovem mnenju treba ponotranjiti, da bi bili bolje pripravljeni na morebitne prihodnje krize.

Zavrnil je kritike o neodločnosti takratnega premierja Borisa Johnsona in poudaril, da z Johnsonovim postopkom odločanja ni bilo nič narobe. Pojasnil je, da je Johnson upošteval nasvete znanstvenikov in spodbujal razpravo. Bistveno slabše bi bilo, če bi sprejeli pomembne odločitve brez kakršne koli vsebinske razprave, je dodal.

Na vprašanje, zakaj je vlada ustavitev javnega življenja uvedla ravno 23. marca 2020, je odgovoril, da do takrat tega vladni strokovnjaki niso zahtevali. Pojasnil je, da so ukrepali, ko so sredi marca novi podatki pokazali, da se covid-19 širi hitreje, kot so znanstveniki sprva mislili.

Prvotni cilj je bil izravnati krivuljo in obvladovati širjenje covida-19, ne pa ga zatreti, je dejal in dodal, da so nasvete znanstvene svetovalne skupine za nujne primere (Sage) upoštevani takoj, ko so jih prejeli.

Boris Johnson
Foto: REUTERS

Prav tako je opozoril, da je sredi marca “svetovna investicijska skupnost začela drugače gledati na zmožnost zadolževanja britanske vlade”. Stroški zadolževanja so se takrat v tednu dni potrojili, kar je vplivalo na sposobnost financiranja vlade.

Namen javne preiskave je sicer preučiti ukrepanje Johnsonove vlade v času pandemije in ugotoviti, če je bila Velika Britanija v zadostni meri pripravljena nanjo. Preiskovalna komisija bo pod prisego zaslišala številne priče in pregledala dokumente, ne bo pa sprejemala nobenih odločitev.

Johnson je pred komisijo pričal v sredo in priznal, da so bile storjene določene napake. Prevzel je osebno odgovornost za vse sprejete odločitve in vztrajal, da je vlada ravnala najbolje, kot je lahko glede na takrat znane podatke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje