Švedska premierka odstopila po le nekaj urah

Svet 24. Nov 202118:44 > 18:53 0 komentarjev
Magdalena Andersson
Adam Ihse/REUTERS

Le nekaj ur po tem, ko je prisegla kot nova predsednica vlade, je Magdalena Andersson že odstopila. Za ekspresen odstop se je odločila po težavah s sprejemom proračuna in odločitvi, da koalicijski partnerji iz vrst Zelenih zapuščajo vlado.

Magdalena Andersson je dopoldan postala prva premierka, vendar njen mandat ni trajal dolgo, saj je popoldan odstopila.

“To je ustavna praksa, da mora koalicijska vlada odstopiti, če ena stranka odide,” je povedala socialdemokratka.

Povod za odstop je bilo glasovanje o proračunu in novica, da Zeleni zapuščajo vlado. Pri glasovanju o proračunu so bili predlogi levosredinske vlade zavrnjeni, medtem ko je bil uspešen predlog opozicije.

Po glasovanju o proračunu Zeleni zapustili koalicijo

Potrditev v parlamentu je uspela ob dogovoru z Levico glede dviga pokojnin. Zaradi tega dogovora je potem stranka Center odrekla podporo predlogu proračuna, ki ga je predlagala Andersson. Na glasovanju v parlamentu tako predlog ni dobil zadostne podpore, ga pa je opozicijski predlog proračuna. To je nato vodilo v odločitev Zelenih, da zapustijo koalicijo.

Andersson je sicer še izrazila upanje, da jo bodo kmalu znova imenovali na položaj kot vodjo manjšinske vlade, v kateri bodo le socialdemokrati.

Predsednik parlamenta Andreas Norlen je sporočil, da je sprejel odstopno izjavo Andersson, glede nadaljnjih korakov pa se bo odločil v četrtek.

Löfven se je umaknil po sedmih letih

Anderssonova si je zadostno podporo zagotovila šele v torek zvečer, ko so ji podporo v zameno za zvišanje pokojnin obljubili v Levi stranki. Že pred tem so ji podporo obljubili koalicijski partnerji socialdemokratov Zeleni.

Löfven je s premierskega položaja po sedmih letih odstopil pred dvema tednoma, še pred tem pa z mesta vodje socialdemokratov. Anderssonovo je stranka za svojo vodjo izvolila v začetku meseca. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!