Svet EU Lajčaku podaljšal mandat do konca januarja 2025

Slovenija 26. Jul 202415:10 2 komentarja
Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak, trenutni posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino (foto: PROFIMEDIA)

Svet EU je danes Miroslavu Lajčaku, posebnemu odposlancu za dialog med Beogradom in Prištino, podaljšal mandat do konca januarja 2025. Lajčaku bi se mandat na položaju, za katerega je zanimanje izrazil bivši predsednik Borut Pahor, sicer iztekel konec avgusta. Svet je obenem imenoval štiri nove posebne predstavnike EU, med drugim za BiH in Kosovo.

Svet EU, v katerem so zastopane države članice, je danes imenoval nove posebne predstavnike EU za Bosno in Hercegovino, Kosovo, Južni Kavkaz in krizo v Gruziji ter za območje afriških Velikih jezer. Obenem je sprejel odločitev o podaljšanju mandata trem posebnim odposlancem EU, med njimi Miroslavu Lajčaku, ki je pristojen za dialog med Beogradom in Prištino ter druga regionalna vprašanja Zahodnega Balkana.

Lajčaku, ki je bil na položaj imenovan 2. aprila 2020, je bil mandat podaljšan do 31. januarja prihodnje leto, so sporočili danes iz Sveta.

Slovaku bi se mandat sicer iztekel 31. avgusta, vendar se je visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell odločil, da bo izbiro novega posebnega odposlanca prepustil nasledniku in posledično predlagal podaljšanje mandata Lajčaku.

Interes za položaj posebnega odposlanca EU za dialog med Beogradom in Prištino je pred časom sicer izrazil bivši predsednik republike Borut Pahor. Pri tem sta ga javno podprla premier Robert Golob in predsednica Nataša Pirc Musar.

Aprila se je Miroslav Lajčak udeležil tudi konference Pahorjevega zavoda Prijatelji Zahodnega Balkana. Ob tej priložnosti je v intervjuju za N1 razkril nekaj podrobnosti in težav, s katerimi se je soočil v času svojega mandata posebnega odposlanca za dialog med Beogradom in Prištino, posredno pa je tudi podprl Pahorjevo kandidaturo za ta položaj.

Kaj je Lajčak še povedal, si lahko preberete v tem članku.

Svet je sicer danes za novega posebnega predstavnika EU za BiH imenoval Luigija Soreco iz evropske diplomatske službe v Bruslju. Posebni predstavnik unije na Kosovu pa bo estonski diplomat Aivo Orav. Oba bosta skupaj predstavnikoma za Južni Kavkaz in krizo v Gruziji ter za območje afriških Velikih jezer položaj nastopila septembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje