Svet Evrope začasno prekinja odnose z Belorusijo

Svet 17. Mar 202221:03 1 komentar
Aleksander Lukašenko
Nikolai Petrov/BelTA/via Reuters

Svet Evrope začasno prekinja vse odnose z Belorusijo, a bo predvidoma še naprej ohranjal in celo krepil odnose z belorusko civilno družbo in opozicijo v izgnanstvu.

Odbor ministrov Sveta Evrope je danes sprejel odločitev o začasni prekinitvi vseh odnosov z Belorusijo zaradi njene aktivne vpletenosti v rusko invazijo na Ukrajino. Belorusija ne sme več sodelovati na srečanjih in aktivnosti organizacije, so sporočili iz Sveta Evrope.

Odbor je med drugim še odločil, da prekinejo vso tehnično sodelovanje z Belorusijo. Kljub temu pa nameravajo še naprej ohranjati in celo krepiti odnose z belorusko civilno družbo in opozicijo v izgnanstvu, so dodali.

Odbor ministrov Sveta Evrope je sicer v sredo na izredni seji po 26 letih članstva iz Sveta Evrope izključil Rusijo. Pred tem je to zahtevala parlamentarna skupščina SE. Je pa tudi Rusija, ki se je SE pridružila 28. februarja 1996, že obvestila generalnega sekretarja o svojem izstopu iz organizacije, saj je ocenila, da institucija postaja platforma za zahodni narcizem in subverzivno delovanje proti Moskvi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje