Rusija uradno izključena iz Sveta Evrope

Svet 16. Mar 202217:05 > 20:18 3 komentarji
Svet Evrope
Svet Evrope. (Foto: Arnd Wiegmann/REUTERS)

Odbor ministrov Sveta Evrope je danes na izredni seji po 26 letih članstva Rusijo izključil iz Sveta Evrope (SE), so sporočili iz te organizacije.

Parlamentarna skupščina SE, ki se je v ponedeljek sestala na izrednem zasedanju, je od sveta ministrov organizacije zahtevala, naj Rusijo izključi zaradi agresije nad Ukrajino. Danes pa so Rusijo uradno izključili iz SE v okviru postopka, začetega v skladu z 8. členom statuta organizacije.

Evropsko sodišče za človekove pravice pa je sporočilo, da začasno ustavlja obravnavo vseh primerov, povezanih z Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Sodišče se je odločilo, da začasno ustavi obravnavo vseh primerov proti Rusiji, dokler ne preuči pravnih posledic te resolucije za delo sodišča,” je zapisalo v izjavi, ki se nanaša na resolucijo, s katero je Moskva zapustila vseevropski organ za človekove pravice.

Rusija, ki se je SE pridružila 28. februarja 1996, je sicer 15. marca obvestila generalnega sekretarja o svojem izstopu iz organizacije, saj je ocenila, da institucija postaja platforma za zahodni narcizem in subverzivno delovanje proti Moskvi. Moskva tako meni, da države Nata in EU spodkopavajo organizacijo, ki je zasnovana za zaščito človekovih pravic, pravne države in demokracije. Ukrajina je sicer k izključitvi Rusije pozvala v ponedeljek z obsodbo, da po invaziji na sosednjo državo Rusija ne more biti več članica organizacije. Svet Evrope, ki bdi nad spoštovanjem človekovih pravic v 47 članicah, je že 15. februarja prvič izdal skupno izjavo o Ukrajini, v kateri so članice pozvale k takojšnji umiritvi zaostrovanj in nadaljevanju dialoga. Ko je ruska vojska 24. februarja napadla Ukrajino, je generalna sekretarka Marija Pejčinović Burić to ostro obsodila in ruske oblasti pozvala, naj brezpogojno prekinejo invazijo, se vrnejo k diplomaciji in prednostno zaščitijo življenja civilistov.