Vučić: Srbija ne bo priznala priključitve štirih ukrajinskih regij Rusiji

Svet 28. Sep 202209:08 > 17:36 11 komentarjev
Aleksandar Vučić
PROFIMEDIA

Po objavi izidov referendumov na okupiranih območjih Donecka, Luganska, Hersona in Zaporožja se vrstijo obsodbe spornih in mednarodnopravno nezakonitih glasovanj. Medtem ko ZDA v Združenih narodih pripravljajo resolucijo, ki bo obsodila referendume, glasovanj, kot vse kaže, ne priznava niti Kitajska. Kot vselej doslej jih je ostro obsodil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, priključitve regij pa ne bo priznala niti Srbija.

Potem ko so proruske oblasti v štirih okupiranih regijah Ukrajine – Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje – sporočile, da je večina prebivalcev glasovala za priključitev k Rusiji (od 87 do 99 odstotkov), se iz mednarodne skupnosti vrstijo kritični odzivi na izvedbo glasovanja. Proruske oblasti na okupiranih ozemljih Hersona in Luganska so za priključitev k Rusiji medtem že danes zaprosile ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Prvi je Putina k uradni priključitvi regije Rusiji pozval separatistični voditelj Luganska Leonid Pasečnik in pri tem poudaril, da ukrajinska vojska že osem let napada tamkajšnje prebivalce, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Ob upoštevanju odločitve prebivalcev na referendumu vas prosim, da razmislite o tem, da Ljudska republika Lugansk postane ruski subjekt,” je dejal v izjavi, ki so jo objavile proruske oblasti.

Njegovi izjavi je hitro sledil podoben poziv vodje proruskih oblasti regije Herson Vladimirja Salde. “Naši prebivalci so sprejeli zgodovinsko odločitev in se odločili postati del večnacionalnega prebivalstva Rusije, v kateri so vsi ljudje enaki drug pred drugim in pred zakonom,” je Salde zapisal na družbenih omrežjih.

Kot zadnja pa sta se na Putina obrnila še vodji proruskih oblasti v Donecku in Zaporožju, poroča BBC. Pri tem je vodja proruskih oblasti v Zaporožju Vladimir Rogov izjavil, da prebivalce Zaporožja navdihujejo junaška dejanja ruskih vojakov in poudaril, da se želijo uradno priključiti Rusiji.

Oba domova ruskega parlamenta bosta o priključitvi odločala že v ponedeljek in torek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zahod sicer že dalj časa odločno vztraja, da so referendumi nezakoniti.

Zaporožje
Prizor iz okupiranega Melitopola, Zaporožje (Alexander Ermochenko/REUTERS)

“Med sistematičnimi zlorabami človekovih pravic je to še ena kršitev ukrajinske suverenosti in ozemeljske celovitosti,” je opozoril visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell. Tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v tvitu referendume in njihove izide označil za lažne in ponovil, da EU ne priznava nobenega od njih.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je že v torek referendume znova označil za “očitno kršitev mednarodnega prava”, ki nima legitimnosti.

Generalna podsekretarka ZN za politične zadeve Rosemary DiCarlo je v torek Varnostnemu svetu ZN povedala, da ZN ostajajo v polnosti zavezani suverenosti, enotnosti, neodvisnosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja.

Glede na izjavo predstavnika Kitajske na zasedanju Varnostnega sveta referendumov ne sprejema niti Peking. “Naše stališče do ukrajinskega vprašanja je jasno. Treba je spoštovati suverenost in ozemeljsko celovitost vseh držav,” je dejal kitajski veleposlanik Džang Džun.

Med mednarodnimi opazovalci nezakonitih referendumov so bili tudi državljani članic Evropske unije ter Bosne in Hercegovine, med njimi bivši veleposlanik BiH Slobodan Šoja, poroča N1 Sarajevo. Ob Šoji so volitve opazovali tudi državljani Italije, Latvije, Nemčije, Nizozemske, Slovaške, Francije in Češke. Opazoval so jih tudi državljani ZDA in Velike Britanije, Belorusije, Brazilije in Venezuele ter Egipta in drugih afriških držav.

Zasedanja Varnostnega sveta ZN se je na daljavo udeležil tudi predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, ki je dejal, da ruske sile na zasedenih ozemljih silijo prebivalce v mobilizacijo v rusko vojsko. “Priključitev ukrajinskih ozemelj je poteza, zaradi katere je ruski predsednik Vladimir Putin sam proti vsemu človeštvu,” je dejal Zelenski. “Zdaj mora vsaka država na svetu poslati odločen signal,” je dodal in izrazil zaupanje v Varnostni svet, da bo ukrepal.

Zaporožje
Melitopol, Zaporožje (Alexander Ermochenko/REUTERS)

To se seveda ne bo zgodilo, ker ima Rusija kot stalna članica pravico veta in bo blokirala predlog resolucije za obsodbo referendumov, ki jih pripravljajo ZDA skupaj z Albanijo.

Pandorina skrinjica in čestitka iz Rusije

Ameriška veleposlanica Linda Thomas Greenfield je zatrdila, da bodo predlog resolucije za obsodbo lažnih referendumov vložili, ker bi odprli Pandorino skrinjico, ki je ne bo več mogoče zapreti. “Če se bo Rusija skušala zaščititi v Varnostnem svetu, bomo predlog resolucije poslali v Generalno skupščino, ki bo morala Moskvi poslati jasno sporočilo,” je dejala.

Zelenski je dejal, da se Ukrajina po referendumih ne more več pogajati z Rusijo. “Nov poskus odvzema ukrajinskega ozemlja po krimskem scenariju pomeni, da se s sedanjim ruskim predsednikom nimamo kaj pogovarjati. “Ljudje morajo izpolnjevati kose papirja pred cevmi avtomatskih pušk. Izidi tako imenovanih referendumov pa so bili pripravljeni vnaprej,” je dejal.

“Ukrepali bomo za zaščito svojih ljudi – v regiji Herson, v regiji Zaporožje, v Donbasu, na trenutno zasedenih območjih regije Harkov in tudi na Krimu,” je Zelenski dejal v rednem nočnem nagovoru, objavljenem na omrežju Telegram. “Te farse na okupiranih ozemljih ne moremo imenovati niti imitacija referenduma,” je dodal.

Ukrajina je danes pozvala Evropsko unijo, zvezo Nato in skupino G7 k občutnemu povečanju vojaške pomoči, potem ko so proruske okupacijske oblasti v štirih ukrajinskih regijah razglasile zmago na referendumih o priključitvi k Rusiji. Ukrajinsko zunanje ministrstvo je navedlo, da potrebujejo “tanke, bojna letala, oklepna vozila, topništvo dolgega dosega ter protiletalsko in protiraketno obrambno opremo”.

Izide referendumov so medtem pozdravili v Moskvi. “Rezultati so jasni. Dobrodošli v Rusiji,” je prek Telegrama sporočil nekdanji ruski predsednik in aktualni namestnik vodje ruskega varnostnega sveta Dmitrij Medvedjev.

Srbija ne bo priznala priključitve regij Rusiji

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes sporočil, da Srbija ne more in ne bo priznala priključitve štirih regij na vzhodu Ukrajine Rusiji. “Mi ščitimo svojo ozemeljsko celovitost in v našem interesu je, da ščitimo ozemeljsko celovitost mednarodno priznanih držav, to je za nas ključno,” je poudaril po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Dodal je, da bi Srbija s priznanjem priključitve, za katero so se po navedbah tamkajšnjih proruskih oblasti na referendumih izrekle ukrajinske regije Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje, izgubila argumente glede Kosova, katerega neodvisnosti ne priznava, ter spoštovanje v mednarodni skupnosti.

Vučić sicer velja za zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, Srbija pa zavrača uvedbo sankcij proti Rusiji zaradi invazije v Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje