Sydney: spoštovanje karantene bodo nadzirali vojaki

Koronavirus 30. Jul 202109:56 > 09:58 0 komentarjev
Sydney, Avstralija
Loren Elliott/REUTERS

V New South Walesu so junija zaradi širjenja koronavirusne različice delta uvedli strogo karanteno. Stroge omejitve v Sydneyju bodo od ponedeljka poleg policistov nadzirali tudi pripadniki vojske, pred posledicami povečanega nadzora pa svarijo predvsem iz revnejših predelov mesta.

V avstralski zvezni državi New South Wales bo od ponedeljka zaprtje države policistom pomagalo nadzirati 300 uslužbencev avstralske vojske. Med drugim bodo pripadniki vojske nadzirali, ali okuženi prebivalci petmilijonske prestolnice Sydney spoštujejo karanteno in omejitve gibanja.

V New South Walesu so junija zaradi širjenja koronavirusne različice delta uvedli devettedensko karanteno, ki bo predvidoma trajala do konca avgusta. Prebivalci lahko svoje domove zapuščajo samo v izjemah, kot je najosnovnejša vadba, nakupovanje in opravljanje skrbstvenih nalog.

Vojsko so vpoklicali na ulice, da bi omejili dejavnosti “tistih, ki mislijo, da pravila zanje ne veljajo”, navaja BBC. V Sydneyju so se nedavno namreč zvrstili protesti proti ukrepom za preprečevanje širjenje koronavirusa. Odločitev pristojnih je sprožila kritike, ki opozarjajo na problematičnost prisotnosti vojske na ulicah demokratične države.

Sydney, Avstralija
Loren Elliott/REUTERS

Pred prihodom vojske na zahtevno stanje opozarjajo tudi iz revnejših predelov Sydneyja (zahod in jugozahod mesta), kjer se ljudje že tako počutijo na udaru policijskega nadzora in kjer so zaradi hitrejšega širjenja virusa uvedli strožje ukrepe, kot je nošnja mask na prostem in testiranje na tri dni v primerih, ko osebe opravljajo nujno delo na območju, ki je več kot pet kilometrov stran od njihovega doma. V revnejših predelih živi dva milijona prebivalcev Sydneyja.

Od junija so v državi New South Wales potrdili skoraj 3000 okužb, danes pa poročajo o 170 novih primerih. V Avstraliji je sicer precepljenih le 18 odstotkov prebivalcev države, ki so starejši od 16 let.

Sydney
Loren Elliott/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!