Te tri sladice so odlične za vaše možgane, pravi nevroznanstvenik

Magazin 22. Feb 202419:05 0 komentarjev
puding iz črnega riža, chia semen borovnice, maline, sladica
Foto: PROFIMEDIA

Sladice niso samo "sladki greh", so del normalne prehrane, vendar jih je treba uživati zmerno. Lahko so celo zelo koristne – tudi za možgane.

Do leta 2050 se bo število ljudi, ki na leto na novo zbolijo za demenco skoraj potrojilo – z današnjih 57 milijonov na več kot 150 milijonov, piše portal healthdata.org.

Tveganje za bolezen, ki ubija vaš um, pa lahko zmanjšate s prehrano, je prepričan Robert Love, nevroznanstvenik, ki se je specializiral v preventivi za Alzheimerjevo bolezen. V to so vključene tudi sladice, saj so sladke stvari del normalne človekove prehrane, ki jih ne gre zanemarjati.

Love je na svojem TikTok kanalu naštel tri sladice, ki jih lahko uvrstite na svoj tedenski jedilnik, da bi ohranili zdravje vaših možganov, piše portal N1 Zagreb.

Temna čokolada

Raziskave so pokazale, da uživanje temne čokolade izboljša spomin, podpira pa tudi rast novih možganskih celic. Love priporoča organsko čokolado. “Pazite na to, da je zares temna čokolada; tako boste dobili več koristnih bioflavonoidov, močnih rastlinskih snovi.”

Borovnice

Ne le, da se borovnice odlično ujemajo s čokolado, prav tako so odlične tudi za vaše možgane.

Kot pravi Love, so bogate s polifenoli, ki so sicer koristni za črevesje. “Kar je dobro za vaše črevesje, je dobro tudi za vaše možgane,” pravi v posnetku. Ker imajo malo sladkorja, vam pri uživanju borovnic krvni sladkor ne bo pretirano narasel.

Puding iz črnega riža

Pri nas je skoraj neznan, gre pa za popularni azijski desert. V bistvu je to zelo gost kuhan črni riž, ki ga lahko dobite v trgovinah s tajsko ali azijsko prehrano. Takšnemu rižu dodajo malce sladkornega sirupa in sadje. Tudi ta jed je bogata s polifenoli. “Lahko pa pudingu dodate tudi borovnice ali orehe in ga tako naredite še bolj zdravega,” pravi Love.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!