Direktor bolnišnice o stanju pacientov iz term: Ni bilo opeklin, samo izpuščaji

Svet 20. Avg 202210:08 > 19:18 0 komentarjev
Tihomir Vončina
N1

Direktor Splošne bolnišnice Zabok Tihomir Vončina je za N1 Hrvaška pojasnil podrobnosti o intervenciji v Termah Tuhelj, kjer so morali v petek zvečer iz kopališča evakuirati vse obiskovalce. Po izlitju natrijevega hipoklorida je pomoč potrebovalo 19 ljudi, ena oseba ostaja na intenzivni negi, še ena je hospitalizirana na navadnem oddelku.

Kot smo poročali že včeraj, se je evakuacija obiskovalcev kopališča Terme Tuhelj, ki se nahajajo na Hrvaškem ob meji s Slovenijo, začela včeraj malo čez 18. uro, ko so se pri nekaterih pojavile težave z dihali.

Nihče ni imel opeklin

“V poznih popoldanskih urah smo prejeli klic, da se je v Termah Tuhelj zgodila nesreča in da ponesrečenci prihajajo v bolnišnico,” je za N1 Hrvaška dejal Tihomir Vončina, direktor Splošne bolnišnice Zabok. “Takoj sem odšel na kraj nesreče,” je povedal in pojasnil, da so v bolnišnici najprej sprejeli deset pacientov, od katerih jih je šest prišlo s svojimi avtomobili, štirje pa z reševalnimi vozili. “Do konca večera smo sprejeli 14 pacientov, pozneje pa je prišla še ena deklica,” je dodal.

Pacienta, ki je trdil, da se duši, so iz previdnosti hospitalizirali na oddelku za intenzivno terapijo, pacienta z blažjimi simptomi pa na navadnem oddelku. Zdaj se počutita dobro in danes bosta izpuščena iz bolnišnice,  je dejal Vončina. Vsi ostali so bolnišnico zapustili že včeraj zvečer. Večina turistov, ki so potrebovali zdravniško pomoč, je prihajalo iz Slovenije, Italije in Nizozemske, med njimi pa je bila tudi 15-letnica, ki je imela izpuščaj. 

Iz Term Tuhelj so sicer sporočili, da je zdravniško pomoč potrebovalo 19 oseb, med njimi štirje zaposleni, in da so jih 11 v bolnišnico pripeljala reševalna vozila.

“Tisti s težjimi simptomi so bili na kisiku, ampak se je, hvala bogu, dobro izšlo,” je povedal Vončina, “Nihče ni imel opeklin, nekateri so imeli blažje izpuščaje, ampak so ti hitro izginili.”

Terme Tuhelj
PROFIMEDIA

“Napaka dostavljalca”

Iz Term Tuhelj, ki so v stoodstotni lasti slovenske družbe Terme Olimia, so sporočili, da je zaradi napake dostavljalca v skladišču pristalo močno sredstvo za razkuževanje natrijev hipoklorit, ki je povzročilo kemično reakcijo. Zdravniško pomoč je potrebovalo 19 ljudi, ena oseba ostaja na intenzivni negi, še ena je hospitalizirana na navadnem oddelku. Po razlagi vodstva term je šlo za napako dostavljalca, ki je pripeljal natrijev hipoklorid, ki ga skladiščijo v strojnici bazena. Med dostavo je prišlo do izlitja te snovi, ki je v trenutku povzročila kemično reakcijo. Plin se je začel širiti proti savnam in wellnessu.

Na hrvaški Upravi za civilno zaščito so pojasnili, da je začelo puščati v kotlovnici, nato pa se je snov prek prezračevalnega sistema razširila v druge prostore.

V savnah term je bilo v tistem trenutku približno 15 ljudi, ki so jih nemudoma evakuirali, nato pa so preventivno evakuirali tudi kopalce, čeprav v bazenu ni bilo težav.

Direktor term Vasja Čretnik je za novinarje hrvaških medijev zatrdil, da je zahvaljujoč hitri reakciji zaposlenih v termah že vse v redu in da jim je uspelo preprečiti hujše poškodbe.

Na spletni strani Term Tuhelj je danes obvestilo, da bazeni že danes normalno obratujejo, zaprt pa je Svet savn in Wellness center Spa E. Vita. Čretnik je poudaril, da z vodo v bazenu ni nobenih težav, saj je do kemične reakcije prišlo v skladišču kemikalij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!