Slaba novica iz BiH: pred kurilno sezono podaljšanje embarga na drva in pelete

les
Foto: PROFIMEDIA

Svet ministrov Bosne in Hercegovine je prepoved izvoza lesnih proizvodov, ki ga je Bosna in Hercegovina uvedla junija, podaljšal do konca oktobra. Embargo pomembno vpliva tudi na oskrbo Slovenije, ki iz BiH uvozi 40 odstotkov drv in peletov. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Dejan Židan je prejšnji teden na to temo sestankoval z bosanskim ministrom Stašo Košarcem, a se je BiH kljub temu odločila za enomesečno podaljšanje embarga.

Prepoved izvoza lesnih proizvodov, ki jo je Bosna in Hercegovina uvedla junija, je bila predvidena do tega petka, a jo je svet ministrov po poročanju N1 Sarajevo danes podaljšal do konca oktobra.

Bosanska politika pravi, da je embargo uvedla zaradi naraščajočih cen in pomanjkanja lesnih goriv na domačem trgu ter da z njim ščitijo lastne državljane. “Moje stališče je, da moramo prednostno zagotoviti zadostne količine lesnih proizvodov za potrebe BiH in to po cenah, ki so sprejemljive za tukajšnje razmere,” je prejšnji teden za N1 dejal bosanski minister Staša Košarac. Kasneje je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da obstaja možnost, da bodo les za ogrevanje izvzeli iz embarga (ta vključuje 13 vrst lesnih proizvodov), a so se ministri na koncu očitno odločili, da tega ne bo storili. Bosanski mediji pa poročajo, da bi v primeru, da bi bila na domačem trgu pred 31. oktobrom zagotovljena stabilna oskrba po zmernih cenah, odlok lahko predčasno spremenili ali preklicali.

Kot smo pisali ob Židanovem obisku v BiH, so tam 2. oktobra splošne volitve. Poznavalci so zato že prejšnji teden napovedovali podaljšanje embarga, ki politikom prinaša dodatne politične točke pred domačimi volivci.

Manj dobav in povečano povpraševanje

V Sloveniji medtem trgovci poročajo o motnjah v oskrbi zaradi embarga, na drugi strani pa tudi povečanem povpraševanju, saj se ljudje letos prej pripravljajo na kurilno sezono. O tem, da bo bosanski (in tudi srbski) embargo povzročil težave pri nas, smo prvič pisali že junija v članku Drva in peleti: prepoved Srbije in BiH sprožila negotovost pred zimo pri nas. V Bauhausu so denimo v želji, da bi kar se da velikemu številu kupcev omogočili nemoten začetek kurilne sezone ter zmanjšali možnosti morebitnih špekulativnih nakupov, najvišjo dovoljeno količino enkratnega nakupa omejili na tri palete peletov in eno paleto drv.

Direktor Bauhausa Samo Kupljen je za N1 Slovenija povedal, da do zdaj v njihovih skladiščih peletov še ni zmanjkalo in dodal, da bodo “sezono nekako speljali, če bo povpraševanje ostalo takšno, kot je trenutno. Če pa bi kakšnemu večjemu trgovcu peletov zmanjkalo in bi se kupci preusmerili k nam, pa tega verjetno ne bi več zmogli.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje