Toblerone bo moral z embalaže odstraniti znan alpski vrh

Gospodarstvo 06. Mar 202310:43 2 komentarja
Toblerone
PROFIMEDIA

Toblerone bo moral po selitvi proizvodnje z embalaže odstraniti znani alpski vrh Matterhorn. V Švici namreč veljajo stroga pravila o uporabi nacionalnih simbolov za promocijo izdelkov iz mleka.

Ko bo Toblerone proizvodnjo čokolade preselil iz Švice na Slovaško, bo moral z embalaže odstraniti upodobitev vrha Matterhorn.

V podjetju so napovedali tudi prenovo podobe čokoladice, ki s piramidno obliko uprizarja enega najbolj znanih alpskih vrhov. Ameriško podjetje Mondelez (lastnik te znamke) je sporočilo, da bo odslej na čokoladici podpis ustanovitelja. Podobo 4.478 metrov visoke gore pa bo na embalaži zamenjala bolj splošna podoba gore.

Preberite še: Ste opazili skrivni simbol na priljubljeni švicarski čokoladi?

Kaj je vzrok za tako radikalno spremembo? V Švici od leta 2017 veljajo stroga pravila glede “švicarskosti”. Ta določajo, da se nacionalni simboli ne smejo uporabljati za promocijo izdelkov iz mleka, ki niso izdelani izključno v Švici. Pri drugih surovih živilih je ta prag najmanj 80-odstoten, poroča BBC.

Za selitev proizvodnje se je družba odločila, da bi se “odzvala na povečano povpraševanje po vsem svetu in razvila blagovno znamko Toblerone”. Na novi embalaži bo ohranila prepoznavno pisavo in logotip, pri čemer bo navdih črpala iz arhivov Toblerone, vključila pa bo tudi podpis ustanovitelja.

Matterhorn
PROFIMEDIA

Toblerone, čokolada v obliki gore, iz švicarskega mleka z medom in mandljevim nugatom, je bila prvič na prodaj leta 1908 v glavnem mestu Švice Bernu. Šele leta 1970 pa se je na embalaži pojavila silhueta Matterhorna. Pred tem sta bila na embalaži orel in medved, ki je sicer še vedno skrit na embalaži.

Bern je pomemben del zgodovine čokoladice Toblerone, to pa bo ostal tudi v prihodnje, so še sporočili iz družbe.

Obliko priljubljene čokoladice so spremenili že leta 2016, ko so povečali razmik med trikotnimi koščki. Odločitev je razburila ljubitelje toblerona, zato so se dve leti kasneje vrnili k prvotni obliki, je spomnil BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje