Trenutna avstralska vlada na volitvah poražena, državo bodo vodili laburisti

Svet 21. Maj 202216:22 0 komentarjev
volitve, Avstralija
REUTERS CONNECT

Na današnjih parlamentarnih volitvah v Avstraliji je trenutna konservativna vlada pod vodstvom premierja Scotta Morrisona utrpela poraz, zmaga gre v roke laburistov, glede na poročanje avstralskih medijev kažejo projekcije. Novo vlado bo tako sestavljal vodja laburistov Anthony Albanese, ni pa še jasno, ali bo moral za to sklepati zavezništva.

Glede na izide po nekaj več kot polovici preštetih glasov lahko laburisti računajo na vsaj 72 sedežev v spodnjem domu parlamenta, kjer je za absolutno večino potrebnih 76 poslancev. Konservativna koalicija pod vodstvom Scotta Morrisona je osvojila 51 sedežev, kažejo podatki avstralske mreže ABC.

Kandidati so se na volitvah potegovali za 151 sedežev v spodnjem domu avstralskega parlamenta in za 40 od 76 senatorskih sedežev. Parlament ima triletni mandat, senat pa šestletnega. Na volitve je bilo pozvanih približno 17 milijonov volilnih upravičencev.

Glede na izide bo Anthony Albanese postal prvi premier iz vrst laburistov po skoraj desetih letih.

Glavni temi kampanje sta bili višanje življenjskih stroškov in podnebne spremembe.

Po zadnjih treh letih, ki so jih poleg pandemije zaznamovale številne naravne nesreče, so volivci močno podprli tudi več neodvisnih in na podnebje osredotočenih kandidatov in strank, ki bi se lahko pri sestavljanju vlade izkazali za jeziček na tehtnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!