Tretjeuvrščeni na turških volitvah podprl Erdogana. Mu je s tem zagotovil zmago?

Svet 22. Maj 202318:32 0 komentarjev
Sinan Ogan in Recep Tayyip Erdogan
PROFIMEDIA

Pred drugim krogom predsedniških volitev v Turčiji je tretjeuvrščeni v prvem krogu Sinan Ogan podprl trenutnega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Zaradi tesnega izida v prvem krogu bi bila lahko podpora Ogana ključna za Erdoganovo zmago.

Pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev v Turčiji je danes kandidat skrajno nacionalističnega zavezništva ATA Sinan Ogan podprl trenutnega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ogan se je v prvem krogu volitev uvrstil na tretje mesto in je dobil okoli pet odstotkov glasov.

Ogan je v televizijskem nagovoru danes dejal, da v drugem krogu volitev, ki bo 28. maja, podpira Recepa Tayyipa Erdogana, naznanil pa je tudi razpustitev zavezništva ATA.

54-letni Ogan je zagovornik turškega nacionalizma, med drugim je v kampanji zahteval takojšen izgon milijonov beguncev ter trše stališče do “teroristov”, s katerimi je imel v mislih predvsem kurdske skupine, ki se na jugovzhodu Turčije borijo za širšo avtonomijo.

Skušal je tudi preprečiti opoziciji, da bi razpravljala o ustavnih spremembah, ki bi lahko vodile v zmanjšanje pomena nacionalne identitete v turški ustavi.

Oganovi glasovi bi lahko bili ključni

Analitiki se po poročanju AFP sprašujejo, kakšen vpliv bo imela odločitev Ogana na volivce njegovega zavezništva. To je obstajalo le nekaj mesecev, večina podpornikov pa je nezadovoljna tako z Erdoganom kot z njegovim 74-letnim tekmecem Kemalom Kilicdaroglujem.

V boj za nacionalistične glasove se je podal tudi Kilicdaroglu, ki se je v prvem javnem nastopu po volitvah zavezal, da bo “vse begunce poslal domov”. Erdogana je ob tem obtožil, da ni uspel “zaščititi meja in časti” Turčije. Po podatkih Združenih narodov v Turčiji živi približno 3,9 milijona beguncev, večinoma iz Sirije.

Erdogan bi si lahko že z delom Oganovih glasov pridobil še en mandat na čelu 85-milijonske države. V prvem krogu je namreč po zadnjih podatkih prejel 49,52 odstotka glasov, kandidat opozicije in njegov glavni tekmec Kilicdaroglu pa 44,88 odstotka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!