Biden po Trumpovih stopinjah: nadaljeval bo gradnjo zidu na meji z Mehiko

Svet 05. Okt 202319:54 3 komentarji
Zid na meji med ZDA in Mehiko
Zid na meji med ZDA in Mehiko (Foto: PROFIMEDIA)

Vlada predsednika ZDA Joeja Bidna se je odločila, da bo nadaljevala gradnjo zidu na meji z Mehiko. Biden je zid, ki ga je najodločnejše zagovarjal njegov predhodnik Donald Trump, v preteklosti redno kritiziral, v pojasnilu medijem pa je dejal, da ni mogel preusmeriti sredstev, saj so bila ta predvidena za gradnjo zidu že pred petimi leti.

Ministrstvo za domovinsko varnost ZDA je v sredo zvečer objavilo, da je dovolilo nadaljevanje gradnje zidu na meji z Mehiko na podlagi izvršnega ukaza predsednika ZDA. Ta začasno opušča izvrševanje 26 zveznih zakonov na jugu Teksasa, ki so takšno dejavnost onemogočali, poročajo ameriški mediji.

Vlada namerava za nadaljevanje gradnje zidu, ki jo je opustila ob nastopu Bidnove vlade januarja 2021, porabiti sredstva, ki so bila določena v proračunu leta 2019, torej v času Trumpove vlade.

Iz tabora Donalda Trumpa, ki bo na predsedniških volitvah verjetno Bidnov glavni izzivalec, so odločitev pospremili s komentarjem, da gre za dokaz, da ima Trump vedno prav.

Nekateri od 26 zakonov, ki so preprečevali nadaljevanje gradnje zidu, so zadevali varstvo okolja, med drugim migracije divjih živali. Bidnova vlada se je sedaj temu na določenih območjih, kjer se bo gradnja zidu nadaljevala, odpovedala.

Zid na meji med ZDA in Mehiko
Zid na meji med ZDA in Mehiko (Foto: PROFIMEDIA)

Biden skušal preusmeriti denar, namenjen za izgradnjo zidu

Bidnova vlada je ob nastopu mandata sporočila, da gradnja velikega zidu na celotni južni meji ni resna politična rešitev. Število nezakonitih prehodov južne meje v zadnjih letih skokovito narašča, pošiljanje migrantov iz republikanskih držav ob meji z Mehiko na sever v demokratske države pa postaja vse večji politični problem za demokratske oblasti na vseh nivojih.

Newyorški župan Eric Adams se je tako celo odločil za turnejo po državah Latinske Amerike, iz katerih prihaja največ migrantov, da jim odsvetuje poskus selitve v New York.

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je odločitev Bidnove vlade danes označil za korak nazaj. Prepričan je da ta ne rešuje problema. “Potrebno je rešiti vzroke migracij,” je dejal novinarjem pred srečanjem z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom v mehiški prestolnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi Biden meni, da zid ni učinkovita rešitev, vendar pa je v odgovoru na novinarsko vprašanje dejal, da je bil denar za zid določen v proračunu in po zakonu ga ni mogoče porabiti v druge namene. “Skušal sem preusmeriti ta denar, vendar niso hoteli in porabe ne morem ustaviti,” je dejal.

Republikanci so v prvih odzivih Bidna obtožili, da se je za nadaljevanje gradnje odločil prepozno, ob tem pa mu očitali, da je odločitev sprejel zaradi bližajočih se volitev. Republikanska senatorka iz Tennesseeja Marsha Blackburn je na družbenem mediju X spomnila, da je Biden med predsedniško kampanjo obljubil, da ne bo zgradil niti metra zidu več.

Jezni so tudi zagovorniki zaščite okolja, ker bo zid ogrozil zaščitene rastline in živali. “To je nepričakovano in brez vsake osnove,” je sporočil Laiken Jordahl iz Centra za biološko raznolikost, navaja Wall Street Journal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje