Turčija zaradi vojne v Gazi prekinila trgovanje z Izraelom

Svet 03. Maj 202407:19 > 18:33 1 komentar
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Foto: Umit Bektas/REUTERS)

Turčija v znak nasprotovanja vojni v Gazi prekinja trgovanje z Izraelom, je v četrtek sporočilo pristojno ministrstvo. Ukrep bo odpravljen, ko izraelska vlada omogoči neprekinjen in zadosten tok pomoči v enklavo, so pojasnili v Ankari. Izrael je v odziv pri Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) vložil pritožbo zoper Turčijo.

“Turčija bo strogo in odločno izvajala te nove ukrepe, dokler izraelska vlada ne bo omogočila neprekinjenega in zadostnega dotoka humanitarne pomoči v Gazo,” piše v izjavi turškega ministrstva za trgovino, ki jo navaja nemška tiskovna agencija dpa. Turčija je že aprila uvedla določene trgovinske omejitve proti Izraelu. Ukrep je Ankara sprejela dan po tem, ko je Izrael preprečil dostavo turške pomoči v Gazo iz zraka.

Izrael je že takrat Turčijo obtožil kršenja trgovinskih sporazumov. To trditev je v četrtek ponovil izraelski zunanji minister Izrael Kac, ob tem pa turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana obtožil delovanja v nasprotju z interesi Turkov. “Tako se obnaša diktator, ki ne upošteva interesov turškega ljudstva in poslovnežev ter ignorira mednarodne trgovinske sporazume,” je Kac zapisal na omrežju X, kjer je hkrati napovedal, da bo njegova država poiskala ustrezne alternative Turčiji.

Izraelski minister za gospodarstvo Nir Barkat pa je pozneje sporočil, da je proti Turčiji vložil pritožbo pri OECD. Ob tem je na Erdogana označil za “antisemitskega diktatorja”, ki s prekinitvijo trgovanja krši mednarodno pomorsko pravo in ruši globalne dobavne verige. “Izrael pričakuje, da bo OECD ukrepala proti Turčiji zaradi Erdoganove odločitve, ki škoduje celotnemu evropskemu gospodarstvu,” je še dodal.

Erdogan je medtem danes zagovarjal prekinitev trgovanja z Izraelom in poudaril, da Turčija v luči vojne v Gazi ne more biti več potrpežljiva. “Sprejeli smo nekaj ukrepov, s katerimi želimo Izrael prisiliti, da privoli v prekinitev ognja v Gazi in poveča količino humanitarne pomoči,” je dejal. Turški voditelj sicer od začetka izraelske ofenzive v Gazi poziva k prekinitvi ognja, posebej ostro pa kritizira izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ki ga vidi kot glavnega krivca za vojno, v kateri je bilo ubitih več kot 34.500 Palestincev.

Turški izvoz v Izrael je po podatkih turškega statističnega urada Turkstat lani znašal 5,43 milijarde dolarjev, kar je manj kot leta 2022, ko je znašal 7,03 milijarde dolarjev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje