Turčija s trgovinskimi omejitvami proti Izraelu. Datum za napad na Rafo določen

Svet 09. Apr 202409:18 > 11:46 9 komentarjev
Palestinci v begunskem taborišču v Rafi se pripravljajo na ramazanski bajram
Palestinci v begunskem taborišču v Rafi se pripravljajo na ramazanski bajram (Foto: REUTERS/Mohammed Salem)

"Izrael ni odgovoril na nobeno od naših zahtev," pravijo v gibanju Hamas, ki zadnji predlog za premirje še vedno preučuje. Pogovori o prekinitvi sovražnosti so pretekli vikend potekali v Kairu ob prisotnosti posrednikov iz Katarja, ZDA in Egipta. Netanjahu je medtem sporočil, da je datum za kopensko ofenzivo na Rafo že določen. Turčija pa je napovedala, da bo uvedla trgovinske omejitve proti Izraelu.

Palestinsko gibanje Hamas je sporočilo, da Izrael v novem predlogu o prekinitvi ognja v Gazi ni odgovoril na nobeno od njegovih zahtev. Kljub temu je dodalo, da preučuje predlog o premirju, ki bi po njihovem mnenju moralo biti stalno in bi moralo vključevati umik izraelskih sil iz Gaze.

Hamas je v izjavi za javnost zapisal, da Izrael v pogajanjih ostaja trmast. Pogovori o premirju so konec tedna potekali v Kairu med predstavniki Izraela in posredniki iz Egipta, Katarja in ZDA. Kot so pisali egiptovski mediji, so se predstavniki Hamasa hkrati srečali s predstavniki tamkajšnjih varnostnih služb.

Sprti strani se prek posrednikov pogovarjata o sklenitvi premirja, ki bi ustavilo izraelsko ofenzivo, v kateri je bilo ubitih več kot 33.000 ljudi. Del morebitnega dogovora pa bo predvidoma tudi izmenjava izraelskih talcev ter palestinskih ujetnikov ter okrepitev dobav pomoči za Gazo.

Odbor Organizacije združenih narodov bo ta mesec preveril, ali bo Palestina dobila status polnopravne članice ZN, piše CNN. Palestinska misija je namreč novembra 2012 dobila status države opazovalke, ki ni članica ZN.

V ponedeljek sta se v Tel Avivu srečala ameriški obrambni minister Lloyd Austin in izraelski kolega Joav Galant. Kot so sporočili po srečanju, sta se pogovarjala o umiku izraelskih sil z juga Gaze ter o nadaljnjih vojaških ciljih. Beseda je po pisanju CNN tekla tudi o napadu na konvoj humanitarne organizacije World Central Kitchen, v katerem so umrli njeni prostovoljci, ter o krepitvi humanitarne pomoči za Palestince, za kar se je zavzel Austin.

Turčija
Foto: PROFIMEDIA

Turčija bo uvedla trgovinske omejitve proti Izraelu

Turčija je napovedala, da bo danes zaradi vojne v Gazi uvedla trgovinske omejitve proti Izraelu. Izvozne omejitve bodo zajele 54 izdelkov, med drugim cement ter gradbene izdelke iz železa in jekla. Ukrep je Turčija sprejela le dan po tem, ko je Izrael preprečil dostavo turške pomoči v Gazo iz zraka. Izrael je že napovedal odziv na omejitve. “Odločitev bo veljala, dokler Izrael ne razglasi prekinitve ognja ter omogoči ustreznega in neprekinjenega pretoka humanitarne pomoči v Gazo,” je na družbenih omrežjih zapisalo turško ministrstvo za trgovino. Ob tem je priložilo seznam 54 izdelkov, za katere bodo veljale izvozne omejitve.

Ankara je ukrep napovedala dan po tem, ko je Izrael obtožila, da je turškim letalskim silam onemogočil dostavo humanitarne pomoči iz zraka v Gazo. Še isti dan je turški zunanji minister Hakan Fidan obljubil povračilne ukrepe in dodal, da bodo te izvedli korak za korakom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelsko zunanje ministrstvo je trgovinske omejitve že obsodilo. “Turčija enostransko krši trgovinske sporazume z Izraelom. Izrael bo proti njej sprejel potrebne ukrepe,” je še dodalo. Ukrep proti Izraelu sledi tudi vse večjemu domačemu pritisku na turško vlado. Opozicija namreč vladi že dlje časa očita, da po eni strani ostro kritizira Izrael, po drugi pa ohranja nemotene trgovinske odnose z njim.

Francija, Egipt in Jordanija pozvali k prekinitvi ognja v Gazi

Voditelji držav Francije, Egipta in Jordanije so v ponedeljek v skupnem članku, objavljenem v več časnikih, pozvali k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi in k rešitvi dveh držav, češ da je to edini način za zagotovitev miru in varnosti za vse v regiji. Prav tako so pozvali k spoštovanju resolucije VS ZN, ki zahteva prekinitev ognja med ramazanom.

Ponovno so pozvali k rešitvi dveh držav, češ da je ta “edini verodostojni način za zagotovitev miru in varnosti za vse ter za zagotovitev, da ne Palestincem ne Izraelcem ne bo treba nikoli več doživeti grozot, ki so jim bili priča od napada 7. oktobra”, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Podprli so tudi diplomatska prizadevanja posrednikov ZDA, Katarja in Egipta za prekinitev ognja in izmenjavo zajetih talcev za palestinske zapornike. Ob tem so tudi pozvali k izpustitvi vseh talcev, povzema bruseljski portal Politico.

Benjamin Netanjahu
Foto: REUTERS

Netanjahu: Datum za napad na Rafo je določen

Kljub svarilom mednarodne skupnosti je izraelski premier Benjamin Netanjahu v posnetku, ki ga je v ponedeljek objavil na Telegramu, dejal, da je datum kopenske ofenzive na Rafo že določen. Ni pa ga eksplicitno navedel. Ob tem je dejal, da je to nujno za dokončno zmago nad Hamasom.

Še pred Netanjahujevim videonagovorom je izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir dejal, bi lahko Netanjahu, če bi opustil načrte za kopensko ofenzivo na Rafo, izgubil podporo koalicijskih strank, ki ga ohranjajo na oblasti.

V mesto na skrajnem jugu enklave se je namreč pred nasiljem iz drugih delov Gaze zateklo okoli 1,5 milijona Palestincev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje