Ujeli še eno invazivno strupeno ribo v Jadranu

Potovanja 24. Maj 202409:09 0 komentarjev
Hrvaško morje
Foto: PROFIMEDIA

V Jadranu so ujeli še eno strupeno in invazivno tropsko ribo, rdečemorsko plamenko (Pterois miles), ki so jo v Jadranskem morju prvič opazili leta 2019.

Pri črnogorski Luštici so v Jadranskem morju ujeli strupeno ribo, rdečemorsko plamenko (Pterois miles), piše Dnevnik.hr.

Novico o ulovu je v teh dneh na Facebooku sporočil Pero Ugarković z Inštituta za oceanografijo in ribištvo iz Splita.

“Ulovljena je bila še ena invazivna rdečemorska plamenka v Jadranu. Ujel jo je Vanja Kalezić pri Luštici v Črni gori. Ulov bo prijavljen njihovemu Inštitutu v Kotorju. Napovedujem, da bomo poleti imeli vsaj 10 takšnih prijav na območju južnega Jadrana, morda tudi v srednjem delu. Vse ulove je treba prijaviti znanstvenikom,” je pozval.

Rdečemorska plamenka je invazivna indijsko-pacifiška vrsta, ki škoduje lokalnim ekosistemom. Hrani se z avtohtonimi vrstami rib in je znana po hitrem širjenju v naseljenih območjih Sredozemlja, piše portal. To vrsto rib so v Jadranskem morju prvič opazili leta 2019, najseverneje pa so jo našli pri Visu leta 2021. Glede na dinamiko širjenja in trende širjenja toploljubnih vrst, povezanih s segrevanjem morja, je pričakovati, da se bodo pojavljale vse pogosteje, so pred časom zapisali na inštitutu.

Vsi trni po telesu so strupeni in pik povzroča izjemno hude bolečine, možni pa so resnejši simptomi, zato je v primeru pika priporočljiv obisk zdravnika. Z ribo je treba ravnati previdno, zlasti če jo ulovite. K sreči je tako kot pri drugih jadranskih ribah s strupenimi hrbtenicami strup občutljiv na vročino, kar pomeni, da ga lahko nevtraliziramo z vročino (najbolje tako, da vbodno mesto takoj po vbodu potopimo v vodo temperature 40–45 stopinj Celzija za 30 do 90 minut.

Rdečemorska plamenka
Foto: PROFIMEDIA

Rdečemorsko plamenko je pogosto mogoče opaziti v bližini podvodnih grebenov in manjših globinah, ki so dostopne podvodnim ribičem in rekreativnim potapljačem. Riba je sicer užitna in odličnega okusa, je še zapisal inštitut.

Sredi maja je Slovenec na Hrvaškem ujel redko, a strupeno ribo – srebrnoprogo napihovalko. Ribe, ki velja za najbolj strupeno na svetu, tako visoko na severu Jadrana še niso opazili. Kdaj bo zašla v slovensko morje, je verjetno le vprašanje časa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!