Slovenec na Hrvaškem ujel redko ribo: lokacija je vse začudila

Slovenija 14. Maj 202411:07 2 komentarja
srebrnoproga napihovalka, fugu, Jadransko morje
Foto: Zajem zaslona/FACEBOOK/Aauarium Pula

Ribe, ki velja za najbolj strupeno na svetu, tako visoko na severu Jadrana še niso opazili. Kdaj bo zašla v slovensko morje, je verjetno le vprašanje časa.

“Včeraj (13. maja) so pri otoku Ceja v Medulinskem zalivu opazili sedem primerkov srebrnoproge napihovalke (Lagocephalus sceleratus), eno pa so ulovili na 19 metrih globine in jo odnesli v Center za raziskovanje morja v Rovinju,” so na Facebookovem profilu zapisali pri puljskem akvariju. Ribo je ulovil in fotografiral slovenski ribič Anton Vidovič, so dodali.

Srebrnoproga napihovalka je invazivna tujerodna vrsta rib, ki je v Sredozemlje prek Sueškega prekopa prišla iz Tihega in Indijskega oceana, kjer izvorno živi.

Riba ima v svojih spolnih žlezah, jetrih in celo v koži zelo potenten strup, tetrodotoksin, ki lahko ob zaužitju povzroči hude poškodbe notranjih organov in smrt.

Tetrodotoksin je 1.200-krat bolj strupen od cianida, smrtni odmerek za odraslega človeka pa je 1 do 2 miligrama. V eni ribi je lahko dovolj strupa, da ubije 30 odraslih ljudi, protistrup pa ne obstaja, piše portal morski.hr.

V slovenskem morju srebrnoproge napihovalke še niso opazili, je za N1 povedala direktorica piranskega akvarija dr. Manja Rogelja. “Letos se temperatura morja ni spustila pod 7 ali 8 stopinj. Pravzaprav je februarja bila 12 stopinj, kar je temperatura Sredozemskega morja pozimi. Tako temperaturna varovalka, ki preprečuje prihod ali naselitev ribam, ki imajo rade topla morja, letos ni delovala,” je dejala in tako namiglnila, da utegnemo strupeno ribo kmalu srečati tudi v naših vodah.

Specialiteta na Japonskem

Je pa riba specialiteta na Japonskem, kjer je znana kot fugu.

Uživajo jo surovo, pripravljajo pa jo lahko le mojstri z licenco, saj je lahko samo ena napačna zareza v ribo za gosta smrtonosna. Specialiteta je zelo draga, kljub temu vsako leto na Japonskem potrdijo nekaj smrtnih primerov.

Ker napihovalka v Sredozemlju nima naravnih sovražnikov in je plenilka, negativno vpliva na biološko raznovrstnost, predstavlja pa tudi grožnjo ribištvu, saj trga mreže, vabe in trnke v želji, da bi se polastila ulova.

Kot piše Wikipedija, so napihovalko v Jadranskem morju prvič opazili leta 2015 v Bečićih v Črni gori, sedem let kasneje so primerek ujeli tudi pri otoku Pašman. Takrat je hrvaški Inštitut za oceanografijo in ribištvo izdal opozorilo na družbenih omrežjih. Ljudi je opozoril pred nevarnostjo uživanja te ribe in jim svetoval skrajno previdnost ter izogibanje neposrednim kontaktom. "Poleg strupa ima vrsta tudi močno čeljust z ostrimi zobmi, zato lahko njen ugriz povzroči resne poškodbe," so takrat zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje