ZDA po Bidnovem podpisu v Ukrajino že pošiljajo prvi oborožitveni paket

Svet 24. Apr 202406:51 > 20:20 9 komentarjev
Ukrajinska vojska napada ruske položaje v bližini Donecka
Ukrajinska vojska napada ruske položaje v bližini Donecka (Foto: REUTERS/Oleksandr Ratushniak)

S podpisom ameriškega predsednika Joeja Bidna pod zakon, ki Ukrajini, Izraelu in Tajvanu prinaša več milijard dolarjev vredne pakete izredne pomoči, se je končalo dolgo in zapleteno uresničevanje ameriških obljub zaveznicam. Zavlačevanje, za katero je v predstavniškem domu poskrbela republikanska večina, je najbolj prizadelo Ukrajino. Prav zato je Ameriški State Department takoj po predsedniškem podpisu Kijevu poslal prvi milijardni paket orožja.

Ameriški senat je zjutraj po srednjeevropskem času potrdil 95 milijard dolarjev (približno 88,8 milijarde evrov) vreden predlog zakona izredne pomoči. Popoldne je sledil še podpis ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je dejal, da bodo ZDA pomoč Ukrajini v orožju začele pošiljati v prihodnjih urah.

Po predlogu je več kot 60 milijard dolarjev (56 milijard evrov) pomoči namenjenih za Ukrajino. 26 milijard dolarjev (24,3 milijarde) pomoči bo dobil Izrael, osem milijard dolarjev (približno 7,5 milijarde) pa Tajvan oziroma drugi zavezniki v indo-pacifiški regiji, poročajo ameriški mediji. “S tem bo Amerika postala varnejša. Svet bo varnejši,” je dejal Biden o zakonu, ki ga je opredelil kot naložbo v varnost ZDA.

Državljane je spomnil, da vojaška pomoč Ukrajini podpira domačo oborožitveno industrijo in delovna mesta, saj Kijevu pošiljajo opremo iz obstoječih zalog, ki jih potem takoj nadomestijo.

“Nekje sem videl, kako so ukrajinski vojaki na fronti ploskali med neposrednim prenosom glasovanja v predstavniškem domu,” je dejal Biden ob poudarjanju, kako pomembna je ta pomoč. “Zgodovina si bo zapomnila ta trenutek,” je dejal in med pohvalo kongresnih voditeljev obeh strank dodal, da so dokazali, da lahko stopijo skupaj, ko je to potrebno. “Če Putin napade katero od zaveznic v Natu, ne bomo imeli druge izbire kot posredovati,” je dejal. V nagovoru je omenil še dodatno pomoč Izraelu, ki vsebuje tudi denar za humanitarno pomoč Palestincem.

Joe Biden
Foto: REUTERS/Elizabeth Frantz

Ameriški State Department je kmalu po Bidnovem nagovoru sporočil, da Ukrajini nemudoma pošiljajo sveženj obrambne pomoči v vrednosti milijarde dolarjev. “Ta paket vključuje nujne zmogljivosti vključno z raketami za zračno obrambo, strelivo za sisteme himars, topniške granate, oklepna vozila, natančno zračno strelivo, protioklepno orožje in osebno orožje, opremo in rezervne dele.”

“Danes pošiljamo mogočno sporočilo o moči ameriškega vodstva med podporo ukrajinskega boja proti ruski agresiji. ZDA bodo še naprej sodelovale s koalicijo več kot 50 držav za ključno podporo ukrajinskim silam,” je v imenu državnega sekretarja Antonyja Blinkna sporočil State Department.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa se je Bidnu zahvalil za podporo. “Ne glede na to, kaj kdo pravi, dobivamo potrebno podporo – potrebujemo jo, da še naprej varujemo življenja pred ruskimi napadi,” je zapisal na družbenih omrežjih. “Storili bomo vse, da nadomestimo šest mesecev, ki so minili v razpravah in dvomih,” je dodal.

Ameriški senat tudi dodatno sankcioniral Iran

Senat je potrdil tudi predlog zakona o sankcijah proti Iranu, prodaji premoženja Rusov, ki podpirajo vojno v Ukrajini, in prepoved družbenega omrežja TikTok, če se v določenem času ne znebi svojega kitajskega lastnika.Vse štiri predloge je ločeno v soboto potrdil predstavniški dom kongresa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje