Ameriški senat potrdil 55 milijard evrov za pomoč Ukrajini

Svet 13. Feb 202413:47 > 22:13 5 komentarjev
Ameriško Ukrainska zastava
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški senat je potrdil predlog zakona, o pomoči tujini, ki vključuje 60 milijard ameriških dolarjev, kar je približno 55 milijard evrov pomoči za Ukrajino. Predlog zakona gre zdaj v predstavniški dom, kjer pa njegova usoda ni jasna. Biden je predstavnike predstavniškega doma pozval k hitri potrditvi predloga.

Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Mike Johnson je namreč v ponedeljek sporočil, da ne bodo obravnavali predloga zakona o novi pomoči tujini v sedanji obliki, ker ne vsebuje ukrepov za zaščito meje med ZDA in Mehiko pred priseljenci.

Sveženj ameriške pomoči tujini v vrednosti 88 milijard evrov vključuje 13 milijard evrov sredstev za boj Izraela proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas, 8,5 milijard dolarjev za humanitarno pomoč za civiliste v Gazi in 4,4 milijarde evrov za podporo regionalnim partnerjem v indo-pacifiški regiji vključno s Tajvanom. Levji delež 55 milijard pa je namenjen Ukrajini za obnovo zalog streliva, orožja in drugih ključnih potreb v vojni proti Rusiji.

Predlog kljub Trumpovim pritiskom podprlo 22 republikancev

V senatu, kjer imajo tesno večino demokrati, je predlog zakona dobil 70 glasov za in 29 proti, pri čemer ga je podprlo tudi 22 republikancev.

Predlog zakona je bil sprejet kljub pritiskom bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa na republikance, naj ne odobrijo pomoči Ukrajini. Poleg tega je na družbenih medijih poudarjal, da bi morale ZDA pomoč tujini namenjati v obliki posojil, ne daril.

Da bi zakon začel veljati, ga morata sprejeti tako senat kot predstavniški dom, kjer imajo tesno večino republikanci, nato pa ga mora podpisati še ameriški predsednik Joe Biden.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je že zahvalil senatorjem za potrditev predloga zakona, ki vključuje 60 milijard dolarjev za Ukrajino in poudaril, da bo pomoč pomagala reševati življenja pred ruskim terorjem. Prav tako bo po njegovem mnenju obnovila stabilnost po svetu, kar bi pomenilo “večjo varnost in blaginjo za Američane in ves svobodni svet”.

“Odločitev senata smo pričakovali ne le mi, temveč tudi številne druge države, zlasti evropske. Svet pričakuje, da bo ameriško vodstvo ostalo trdno, pomagalo zaščititi življenja in ohraniti svobodo,” je še zapisal na družbenem omrežju X.

Biden pozval predstavniški dom k hitri potrditvi pomoči za Ukrajino

Ameriški predsednik Biden je predstavniški dom kongresa pozval, naj hitro potrdi pomoč Ukrajini. “Pozivam predstavniški dom, naj ga hitro sprejme,” je sporočil Biden in dodal, da si več ne morejo privoščiti čakanja. “Če se ne bomo zoperstavili tiranom, ki želijo osvojiti ali razdrobiti ozemlje svojih sosedov, bodo posledice za ameriško nacionalno varnost daljnosežne,” je dodal predsednik ZDA. “Zgodovina vas opazuje. Podpora predlogu pomeni zoperstavljanje Putinu. Nasprotovanje pomeni delo za Putina,” je dejal Biden.

Podobno je storil tudi vodja republikanske manjšine v senatu Mitch McConnell, poročajo ameriški mediji. McConnell sedaj velja za zadnji branik ameriške zunanje politike pred kongresnimi podporniki bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki odkrito nasprotuje pomoči za Ukrajino in ne skriva več naklonjenosti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Trumpu sledi vse več članov kongresa

V predstavniškem domu kongresa je sicer dovolj glasov za potrditev predloga z demokratskimi in nekaj republikanskimi glasovi, vendar pa ima Trump na svoji strani predsednika predstavniškega doma Mika Johnsona, poroča Politico. Johnson je predlog pomoči kritiziral in dejal, da ga v sedanji obliki ne bo dal v obravnavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ker je Trump na zanesljivi poti do osvojitve republikanske predsedniške nominacije za letošnje volitve, pa mu sledi tudi vse večje število republikanskih članov kongresa.

BIDEN TRUMP
Foto: PROFIMEDIA

Biden: Noben predsednik v zgodovini se še ni priklonil ruskemu diktatorju

Predsednik Biden se je odzval tudi na nedavne Trumpove izjave, da ZDA ne bodo priskočile na pomoč članici zveze Nato, ki ne plača dolga. Kot ocenjujejo ameriški komentatorji, Trump sicer nima razčiščenih pojmov, saj zveza Nato nima članarine ampak se članice zavezujejo, da določen del proračuna namenijo za obrambo. Vendar pa je Trump za potrebe svojih podpornikov to poenostavil, ko je dejal, da bo Rusijo celo spodbudil, naj z državami, ki ne plačajo dolga, počne kar hoče.

“Za božjo voljo, to je butasto. Sramotno. Nevarno. Neameriško,” je dejal Biden in Trumpa primerjal z mafijskim šefom, ki izsiljuje zaščito. “Noben predsednik v zgodovini se še ni priklonil ruskemu diktatorju,” je dejal.

Vendar pa Trumpova politika glede na anketo televizije ABC uspeva. Čeprav je dejal, da naj kar vsi krivijo njega, če predlog, ki je vseboval ostrejšo politiko do migrantov, ne bo uspešen, mu krivdo v anketi pripisuje le 39 odstotkov Američanov, Bidnu pa 49 odstotkov.

Republikanci so namreč najprej izsiljevali, da kongres hkrati s pomočjo Ukrajini potrdi tudi ostrejše ukrepe proti migrantom, s čimer so se demokrati strinjali, vendar pa je nato tak celoviti predlog v senatu propadel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje