Moskva trdi, da je nad ruskim mestom eksplodiral ukrajinski brezpilotnik

Svet 26. Mar 202311:55 > 19:31 11 komentarjev
Vojna v Ukrajini
Oleksandr Ratushniak/REUTERS

Rusija trdi, da je nad mestom, ki je od Moskve oddaljeno 200 kilometrov, strmoglavilo in eksplodiralo brezpilotno letalo, ki naj bi prišlo iznad Ukrajine. Poškodovane naj bi bile tri osebe. Ukrajina se je odzvala na odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki namerava na ozemlju Belorusije namestiti taktično jedrsko orožje. Kijev svari, da je Rusija s tem Minsk vzela za jedrskega talca.

Rusija trdi, da je nad mestom Kirejevsk približno 200 kilometrov južno od Moskve strmoglavilo in eksplodiralo brezpilotno letalo, ki naj bi prišlo iznad Ukrajine. V eksploziji naj bi bili poškodovani trije ljudje, na več stavbah naj bi nastala škoda, poročanje ruske tiskovne agencije Tass povzema nemška dpa.

Pri brezpilotniku naj bi šlo po navedbah ruskih preiskovalcev za letalo tipa Tu-141. To je bilo v 70. letih minulega stoletja razvito kot izvidniško letalo.

Rusija sicer že 13 mesecev vodi vojno proti Ukrajini, v okviru katere je tarče v tej državi večkrat napadla tudi s t. i. droni kamikazami. Po dvotedenskem premoru naj bi sedaj Rusija znova uporabila najmanj 71 v Iranu izdelanih tovrstnih letalnikov, ugotavlja britansko obrambno ministrstvo in dodaja, da to kaže na nove dobave iz Irana.

Ukrajina: Moskva je Belorusijo vzela za jedrskega talca

Ukrajina se je odzvala na odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki namerava na ozemlju Belorusije namestiti taktično jedrsko orožje. Kijev svari, da je Rusija s tem Minsk vzela za jedrskega talca. Odločitev je na kritike naletela tudi v Berlinu, ZDA pa trdijo, da ni znakov, da bi se Rusija pripravljala na uporabo jedrskega orožja.

iskander
Pavel Pavlov / Anadolu Agency/PROFIMEDIA

“Kremelj je vzel Belorusijo za jedrskega talca,” je na Twitterju zapisal sekretar ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov. Ob tem je opozoril, da namestitev jedrskega orožja predstavlja naslednji korak k notranji destabilizaciji Belorusije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi v Berlinu je odločitev ruskih oblasti naletela na številne kritike, češ da gre za nov poskus ruskega jedrskega ustrahovanja. “Primerjava, ki jo je ruski predsednik Vladimir Putin potegnil z namestitvijo jedrskega orožja članic Nata, je zavajajoča in z njo ni mogoče upravičiti napovedanega koraka Rusije,” je v soboto sporočilo nemško zunanje ministrstvo.

Spomnilo je tudi, da se je Belorusija v več mednarodnih konvencijah zavezala, da na svojem ozemlju ne bo imela jedrskega orožja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA: Trenutno ne vidimo znakov, da bi Rusija nameravala uporabiti jedrsko orožje

Tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Vedant Patel medtem trdi, da ZDA trenutno ne vidijo znakov, da bi Rusija nameravala uporabiti svoje jedrsko orožje. “Prav tako ne vidimo nobenega razloga, da bi prilagodili svojo strateško jedrsko držo,” je še dodal.

Ob tem je drugi tiskovni predstavnik State Departmenta pojasnil, da sta se Rusija in Belorusija o premiku jedrskega orožja pogovarjali že nekaj časa, saj sta o tem v preteklem letu podali več izjav, poroča CNN.

Tudi po mnenju strokovnjakov ameriškega Inštituta za preučevanje vojne (ISW) namestitev jedrskega orožja v Belorusiji ne bi pomenila tveganja eskalacije v jedrsko vojno. “Rusija lahko s svojim jedrskim orožjem že zdaj doseže katero koli točko na Zemlji. Vendar je Putin akter, ki se izogiba tveganju in večkrat grozi z uporabo jedrskega orožja, ne da bi to nameraval uresničiti,” piše v poročilu ISW.

Do odločitve o premiku tovrstnega orožja je sicer prišlo v soboto, ko je Putin napovedal, da bo Rusija svoje taktično jedrsko orožje namestila na ozemlju Belorusije. Ob tem je dodal, da Moskva s tem ne krši nobenih mednarodnih konvencij, saj da ZDA to počnejo že dolgo.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je tesen zaveznik Putina, ruski vojski pa je na začetku ruske invazije v Ukrajini že dal na razpolago belorusko ozemlje. Prav tako so se beloruski volivci na referendumu kmalu po izbruhu vojne odločili, da ima lahko njihova država jedrsko orožje na svojem ozemlju.

Nato rusko jedrsko retoriko označil za nevarno in neodgovorno

Ruska jedrska retorika je nevarna in neodgovorna, je v odzivu na Putinovo napoved sporočila tiskovna predstavnica zveze Nato. Razmere pozorno opazujejo, sprememb glede lastne jedrske drže pa v zavezništvu ne načrtujejo.

Da gre pri namestitvi ruskega jedrskega orožja v Belorusiji za “neodgovorno stopnjevanje in grožnjo evropski varnosti”, je medtem v odzivu menil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. “Belorusija lahko to še vedno ustavi, to je njena izbira,” je danes zapisal na Twitterju in dodal, da se je EU pripravljena odzvati z nadaljnjimi sankcijami.

Ruske navedbe, da Moskva s tem ne krši nobenih mednarodnih konvencij, saj da ZDA to počnejo že dolgo, je Nato označil za zavajajoče. “Zaveznice Nata delujejo v popolnem skladju s svojimi mednarodnimi obveznostmi,” je sporočila tiskovna predstavnica Nata Oana Lunguescu. Rusija pa naj bi po drugi strani vedno znova kršila svoje obveznosti glede nadzora nad oboroževanjem, nazadnje s prekinitvijo sodelovanja v pogodbi Novi Start.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje