Putin: Rusija bo v Belorusiji namestila taktično jedrsko orožje

Svet 25. Mar 202319:57 6 komentarjev
Vladimir Putin
SPUTNIK/PROFIMEDIA

Ruski predsednik Vladimir Putin je napovedal, da bo Rusija svoje taktično jedrsko orožje namestila na ozemlju Belorusije. Trdi, da pri tem ne krši mednarodnih konvencij. Spopadi v Ukrajini se med tem nadaljujejo, ukrajinska vojska trdi, da uspešno zadržuje ruske napade na porušeno mesto Bahmut na vzhodu države

Rusija bo svoje taktično jedrsko orožje namestila na ozemlju Belorusije, je danes dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Ob tem je dodal, da Moskva s tem ne krši nobenih mednarodnih konvencij, saj da ZDA to počnejo že dolgo.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je tesen zaveznik Putina, ruski vojski pa je na začetku ruske invazije v Ukrajini že dal na razpolago belorusko ozemlje.

Beloruski volivci so se na referendumu kmalu po izbruhu vojne v Ukrajini odločili, da ima lahko njihova država jedrsko orožje na svojem ozemlju.

“Tudi tu ni nič nenavadnega: Združene države to počnejo že desetletja. Svoje taktično jedrsko orožje že dolgo nameščajo na ozemlju svojih zaveznic,” je v današnjem televizijskem intervjuju dejal Putin, ki je v zadnjem letu že večkrat namignil na možnost rabe jedrskega orožja.

Ukrajina: Vojska uspešno zadržuje ruske napade na Bahmut

Ukrajinska vojska naj bi uspešno zadrževala ruske napade na porušeno mesto Bahmut na vzhodu države, pri čemer je stabilizacijo fronte načelnik ukrajinskega generalštaba Valerij Zalužni v petek pripisal “titanskim naporom obrambnih sil”. Bojevanje pri Bahmutu kljub temu ostaja med najtežjimi na celotni fronti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

vojna v Ukrajini
Violeta Santos Moura/REUTERS

Mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Kijev sicer trdi, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti, ukrajinska strategija z obrambo Bahmuta pa naj bi bila predvsem zmanjšati zmožnost Rusije, da bi v prihodnjih mesecih napredovala ali začela morebitno novo ofenzivo, in pridobiti čas, da se ukrajinske sile pripravijo na lastno protiofenzivo.

Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je nedavno dejal, da njegove sile nadzorujejo približno 70 odstotkov mesta, a nato v ponedeljek objavil tudi bolj pesimistično izjavo, v kateri je opozoril na možnost ukrajinskega protinapada.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje