Strmoglavil prvi “ukrajinski” F-16: za nesrečo kriva napaka pilota

Svet 29. Avg 202410:28 > 18:23 7 komentarjev
Prvi lovci F-16 v rokah ukrajinske vojske
Foto: PROFIMEDIA

V ponedeljek je strmoglavilo eno od lovskih letal F-16, ki jih je Ukrajina dobila od zaveznic. Kot poroča Wall Street Journal, letalo ni bilo sestreljeno ampak je bilo strmoglavljenje posledica napake pilota. Ukrajinske sile so medtem zasedle dodatno ozemlje v ruski regiji Kursk ob meji z Ukrajino in zajele več ruskih vojakov. Iz ruske obmejne regije Belgorod medtem poročajo o eni smrtni žrtvi in več ranjenih, ukrajinske drone so prestregli tudi drugod nad Rusijo. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je napovedal, da bo zaveznike pozval k pospešitvi dobav sistemov zračne obrambe za ukrajinsko vojsko.

Ukrajina je ostala brez prvega lovskega letala F-16, ki so ga pred kratkim dostavile ZDA. Kot piše Wall Street Journal (WSJ), ki se sklicuje na ukrajinske uradnike, je bilo letalo v ponedeljek uničeno v trčenju. Letalo ni bilo sestreljeno, nesreča pa naj bi bila po vsej verjetnosti posledica pilotove napake. Ukrajinske zračne sile za ameriški časopis niso komentirale nesreče lovskega letala.

Je pa ta teden o letalski nesreči govoril župan mesta Luck na severozahodu Ukrajine Igor Poliščuk. Kot piše ameriški medij, je župan dejal, da je v ponedeljek med bojno nalogo umrl pilot ukrajinskih zračnih sil Oleksij Mes. Po pisanju WSJ je bil Mes eden prvih ukrajinskih pilotov, ki so se usposabljali za letenje z letali F-16, pomembno vlogo pa je imel tudi v prizadevanjih Kijeva, da od ZDA in evropskih zaveznic dobi zaželena lovska letala.

Uničenje enega od ameriških lovcev, za katere so ukrajinski predstavniki več mesecev prosili zaveznike, je velik udarec za Ukrajino. Zelena luč predsednika ZDA, kjer jih proizvajajo, je prišla lani, preden je prvi lovec avgusta letos prispel v Ukrajino, pa se je odvilo še dolgotrajno usposabljanje ukrajinskih pilotov. WSJ še poroča, da je bilo pred ponedeljkovim strmoglavljenjem v Ukrajini šest letal F-16, saj je v ukrajinskem letalstvu toliko usposobljenih pilotov.

Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinska vojska napreduje v Kursku, ruska vojska v Donecku

Ukrajinske sile so zasedle dodatno ozemlje v ruski regiji Kursk ob meji z Ukrajino, je v sredo v rednem večernem nagovoru povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V nagovoru je dejal še, da so Ukrajinci zajeli več ruskih vojakov, ki bi jih lahko izmenjali za ukrajinske vojne ujetnike. Več podrobnosti glede morebitne izmenjave ni podal, se je pa zahvalil ukrajinskim borcem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinske sile ohranjajo prisotnost na ruskem ozemlju od vdora v obmejno regijo Kursk v začetku avgusta. Zelenski je dejal, da je ukrajinska ofenziva preprečila še večji pritisk ruskih sil na ukrajinske v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Ob tem je sicer priznal, da so razmere v Donecku “zelo težke”. Ruske sile tam še vedno napredujejo, napredek pa se je pokazal v današnjem zavzetju vasi Mikolajivka. Kot je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, so poleg tega zavzeli tudi vas Stelmahivka v sosednji regiji Lugansk, ki je skoraj v celoti pod ruskim nadzorom.

Vas Mikolajivka je okoli 15 kilometrov oddaljena od mesta Pokrovsk, od koder so ukrajinske oblasti zaradi stalnega napredovanja ruskih sil pred desetimi dnevi odredile evakuacijo družin z otroki. V tem strateško pomembnem mestu z železniškim vozliščem medtem še vedno ostaja okoli 38.000 ljudi.

Rusija je medtem po navedbah ukrajinskih zračnih sil v noči na danes izvedla tretji obsežni napad z droni v tem tednu. Nad več krajev, tudi prestolnico Kijev, je skupno poslala 74 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave in izstrelila pet raket. Po navedbah Kijeva je ukrajinska zračna obramba sestrelila 60 dronov in dve raketi, o morebitnih žrtvah pa ni poročala. Povzročene je bilo nekaj gmotne škode. Obsežne napade z droni, ki so zahtevali najmanj enajst življenj, je Moskva izvedla že v ponedeljek in torek.

Ruski večcevni raketomet v regiji Kursk
Ruski večcevni raketomet v regiji Kursk (Foto: PROFIMEDIA)

Ruske regije iz zraka napadajo tudi ukrajinske sile. V vasi Šebekino v ruski obmejni regiji Belgorod je bila po besedah guvernerja Vjačeslava Gladkova danes v ukrajinskih napadih ubita ena oseba, še dve pa ranjeni. Obrambno ministrstvo v Moskvi je ob tem sporočilo, da je ruska zračna obramba ponoči prestregla več ukrajinskih dronov nad regijami Belgorod, Brjansk, Rostov in Voronež ter nad zasedenim polotokom Krim. Zaradi nevarnosti napadov z droni so v sredo začasno zaprli letališči v Kazanu in Nižnekamsku, ki ležita več kot tisoč kilometrov vzhodno od Moskve.

Ruski predsednik Vladimir Putin bo prihodnji teden obiskal Mongolijo, so danes sporočili v Kremlju. Mongolija je sicer članica Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), ki je marca lani izdalo nalog za aretacijo dolgoletnega ruskega voditelja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To bo prvo Putinovo potovanje v državo podpisnico rimskega statuta. ICC nima lastnih organov za izvrševanje nalogov za prijetje, zato se pri izvajanju nalogov za aretacijo zanaša na pravosodne sisteme članic, da mu izročijo osumljence, ko so na njihovem ozemlju.

Kuleba pozval k pospešitvi dobav sistemov zračne obrambe

Medtem se v Bruslju odvija neformalno zasedanje zunanjih ministrov članic EU, kamor je prispel tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Ob prihodu je napovedal, da bo zaveznike pozval k pospešitvi dobav sistemov zračne obrambe in k odpravi omejitev, ki so jih zahodne zaveznice Kijevu postavile glede uporabe orožja za napade v Rusiji.

“Aprila je bila napovedana dobava več sistemov patriot, do katere še ni prišlo. Vse naše partnerje, ki so se zavezali, da bodo te sisteme dobavili, bom pozval, naj to končno tudi storijo,” je Kuleba dejal novinarjem ob prihodu na neformalno zasedanje ministrov v Bruslju. “Ne moreš vedeti, na kaj se lahko zaneseš in na kaj ne. To škodi vojaškemu načrtovanju,” je še dejal ukrajinski zunanji minister.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell, ki je Kulebo pred zasedanjem sprejel tudi na dvostranskem srečanju, je ukrajinskega ministra podprl pri zahtevi za odpravo omejitev. “Razpravljala sva o vojaški podpori in potrebi po odpravi omejitev glede uporabe orožja proti ruskim vojaškim ciljem v skladu z mednarodnim pravom. Izmenjala sva tudi mnenja o diplomatski poti in ukrajinski mirovni formuli,” je na omrežju X sporočil Borrell.

V Rusiji so danes pridržali nekdanjega namestnika obrambnega ministra Pavla Popova zaradi obtožb goljufije. Preiskovalci upokojenemu generalu očitajo poneverbo sredstev v povezavi z gradnjo tematskega parka Patriot v bližini Moskve, zgrajenega za propagandne namene in poveličevanje ruske vojske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje