Ukrajina prihodnje leto ne bo gostila Evrovizije

Magazin 17. Jun 202213:34 > 15:08 2 komentarja
Ukrajina
PROFIMEDIA

Vprašanje, ali bo Ukrajina kot zmagovalka letošnje Evrovizije gostila to prestižno tekmovanje prihodnje leto, je vzniknilo že takoj po zmagi ukrajinskega Kalush Orchestra. Evropska radiodifuzna zveza je danes sporočila, da zaradi oboroženih spopadov na območju države tekmovanje za pesem Evrovizije ne more potekati v Ukrajini. Dokončne odločitve, kje bo tekmovanje potekalo, še niso sprejeli, so pa z Evropske radiodifuzne mreže sporočili še, da bodo začeli pogovore z britanskim BBC.

Ukrajina, ki je slavila na letošnji Evroviziji, naj bi kot zmagovalka – skladno s tradicijo – gostila tekmovanje za najboljšo popevko v Evropi prihodnje leto. A to, so sporočili z Evropske radiodifuzne zveze, ne bo možno. Razlog za to je vojna, ki  v državi traja od 24. februarja.

Spomnimo, 14. maja je na Evroviziji, ki je potekala v Italiji, slavila skupina Kalush Orchestra s pesmijo Stefania.

Po “objektivni analizi” je skupina, ki vodi evrovizijsko tekmovanje, z velikim obžalovanjem zaključila, da “glede na trenutne okoliščine” niso izpolnjene zahteve za organizacijo in produkcijo Evrovizije. Ali je organizacija Evrovizije v Ukrajini možna, je sicer Evropska radiodifuzna zveza ugotavljala skupaj z ukrajinsko radiotelevizijo UA:PBC. Kot na spletni strani še navaja Evropska radiodifuzna zveza, je organizacija tekmovanja precej kompleksna, njena priprava pa zahteva leto dni.

Ukrajina je Evrovizijo doslej gostila dvakrat – leta 2005 oziroma leto po zmagi Ruslane in leta 2017 oziroma po zmagi pevke Džamale. Intervju z Džamalo boste lahko ta konec tedna prebrali na n1info.si.

Bo Evrovizija v Veliki Britaniji?

Kje bo Evrovizija prihodnje leto potekala, še ni znano, so pa z Evropske radiodifuzne zveze sporočili, da bodo “skladno s pravili in da bi zagotovili kontinuiteto dogodka” zdaj začeli dogovarjanje z britanskim BBC. Britanec Sam Ryder se je na letošnji Evroviziji namreč uvrstil na drugo mesto. Kot so še zapisali, je v njihovem interesu, da bo “zmaga Ukrajine odsevala v predstavah naslednje leto. To bo za nas prioriteta v pogovorih s potencialnimi gostitelji”.

Tiskovni predstavnik BBC je v odzivu dejal, da so seznanjeni z odločitvijo Evropske radiodifuzne zveze in da gre za splet okoliščin, ki si ga nihče ni želel. Potrdili so tudi pogovore o organizaciji tekmovanja za pesem Evrovizije. Na novico so se že odzvali tudi v britanski vladi. Downing Street je pozdravil možnost, da Združeno kraljestvo prihodnje leto gosti tekmovanje za pesem Evrovizije, če tega ne bo mogla pripraviti Ukrajina. Zavezali so se tudi, da bi tekmovanje na britanskih tleh “v veliki meri odražalo bogato kulturo, dediščino in ustvarjalnost Ukrajine”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje