Johnson ponovno obiskal Kijev: London ponuja usposabljanja za ukrajinske vojake

Svet 17. Jun 202212:01 > 17:55 11 komentarjev
Boris Johnson
Urad ukrajinskega predsednika/REUTERS

Ukrajinski viri so dejali, da je bila tovarna Azot v Severodonecku, območje katere še vedno branijo ukrajinske sile, skoraj povsem uničena. Spopadi za nadzor nad mestom Severodoneck se prav tako nadaljujejo. Rusko ministrstvo za obrambo je medtem sporočilo, da je bilo od začetka ruske vojaške operacije v Ukrajini po oceni Moskve tam ubitih približno 2.000 tujih borcev. Kijev je ponovno obiskal britanski premier Boris Johnson.

Po navedbah ukrajinskih virov je bila kemična tovarna Azot v mestu Severodoneck, kjer še vedno potekajo spopadi, v ruskem obstreljevanju skoraj popolno uničena. Tako guverner regije Lugansk Sergej Gajdaj kot ukrajinski generalštab sta opozorila, da se intenzivni spopadi za nadzor nad Severodoneckom nadaljujejo in da je Rusija na območje že poslala dodatno artilerijo. Po poročanju generalštaba so ukrajinske sile odbile ruske napade na vas Zolote, neuspešni pa naj bi bili tudi ofenzivi proti mestu Slovjansk in vasi Bohorodice. Rruske sile si prav tako še naprej prizadevajo zavzeti okolico mesta Popasna, da bi nato z juga obkolile Severodoneck.

Ukrajinski branilci v Severodonecku so se sedaj utrdili v industrijski coni okoli kemične tovarne Azot. Poskusi evakuacije civilistov, ki naj bi se prav tako zadrževali v tovarni, so doslej bili neuspešni. “Zaradi stalnega obstreljevanja in spopadov je nemogoče in fizično nevarno zapustiti tovarno,” je opozoril Gajdaj in dodal, da bo samo popolna prekinitev ognja omogočila varno evakuacijo več sto civilistov, ki se skrivajo v tovarni. V tovarni je sicer po njegovih besedah 568 ljudi, med njimi 38 otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem je ukrajinski generalštab poročal tudi o ruskih zračnih napadih v smeri Avdijivke, ruskem obstreljevanju na jugu Ukrajine na meji med regijama Herson in Mikolajiv ter ukrajinskih zračnih napadih na tamkajšnje ruske položaje. V ruskem obstreljevanju stanovanjske soseske v mestu Mikolajiv sta bili ubiti najmanj dve osebi, 20 pa jih je bilo ranjenih, je danes sporočil guverner regije Vitalij Kim in dodal, da so med ranjenimi tudi otroci. Poškodovana so bila štiri večnadstropna stanovanja in nekateri infrastrukturni objekti, reševalna dela pa so še vedno v teku.

Dan po tem, ko so Kijev obiskali nemški kancler Olaf Scholz, francoski predsednik Emmanuel Macron in italijanski premier Mario Draghi, je Kijev ponovno obiskal še britanski premier Boris Johnson. Po navedbah BBC je med drugim ponudil vzpostavitev večje operacije, v sklopu katere bi izvajali treninge ukrajinskih sil. Usposabljali bi lahko do 10.000 vojakov vsake štiri mesece, kar da bi lahko “temeljito spremenilo enačbo vojne”. Treningi bi trajali tri tedne in bi se izvajali na tujem, še piše BBC. Zelenski in Johnson sta v Kijevu razpravljala tudi o dobavi orožja.

Britanski obveščevalci navajajo, da kljub anketam, ki kažejo, da večina Rusov podpira vojno v Ukrajini, vseeno velik del ruskega prebivalstva aktivno in pasivno izraža svoje nasprotovanje invaziji. Na strani ukrajinskih oboroženih sil se denimo glede na poročila bojuje tudi vojaška enota Legija svobode za Rusijo, ki jo sestavljajo Rusi. Skepticizem glede vojne je velik tudi med poslovno elito in oligarhi. Rusijo naj bi od začetka invazije poskušalo zapustiti kar 15.000 milijonarjev, še navajajo britanske obveščevalne službe.

Moskva o tujih borcih

Rusko ministrstvo za obrambo je danes sporočilo, da je bilo od začetka ruske vojaške operacije v Ukrajini po oceni Moskve tam ubitih približno 2.000 tujih borcev. Po njihovih navedbah naj bi od začetka vojne v Ukrajino prispelo 6.956 tujih plačancev in specialistov za orožje iz 64 držav, poroča AFP. Točno število ubitih tujih borcev naj bi bilo sicer 1.956, medtem ko naj bi jih Ukrajino po podatkih ruskega ministrstva že zapustilo 1.779. Največ tujih borcev naj bi v Ukrajino prišlo iz Poljske, sledita Romunija in Velika Britanija. V izjavi je ministrstvo izpostavilo tudi “plačance” iz Kanade, ZDA in Gruzije.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino je v EU prebegnilo že 5,7 milijona ukrajinskih beguncev, je na Twitterju danes sporočila agencija EU za nadzor meja Frontex in dodala, da so najbolj obremenjeni poljska in romunska meja. Iz EU se je v Ukrajino po podatkih Frontexa vrnilo približno 2,8 milijona ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje