Evropska komisija za podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini

Svet 17. Jun 202212:57 > 19:59 12 komentarjev
Ursula von der Leyen
Foto: Yves Herman/REUTERS

Evropska komisija je predlagala, da se Ukrajini podeli status kandidatke za članstvo v EU. Enako priporočilo je izdala tudi za Moldavijo. Dokončno odločitev o tem morajo sprejeti voditelji članic EU. Zelenski se je danes zahvalil Evropski komisiji za njeno "zgodovinsko odločitev", Rusija pa je Zahod obtožila manipuliranja z Ukrajino glede članstva v EU. Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer komentiral, da v Kremlju nimajo nič proti, če se Ukrajina pridruži Evropski uniji.

Evropska komisija je danes predlagala, da se Ukrajini podeli status kandidatke za članstvo v EU, je v Bruslju sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Enako priporočilo je izdala tudi za Moldavijo. Dokončno odločitev o tem morajo sprejeti voditelji članic EU. Evropska komisija državam članicam “priporoča, da se Ukrajini zagotovi evropska perspektiva in drugič, da se Ukrajini dodeli status kandidatke”, je na novinarski konferenci dejala predsednica von der Leyen.

O stališču komisije bodo razpravljali voditelji 27 držav članic EU, ki naj bi o tem odločali prihodnji četrtek in petek na srečanju v Bruslju. Med članicami glede tega vprašanja sicer ni enotnega stališča.

Najbolj zadržani naj bi bili Danska in Portugalska. Druge vlade medtem podpirajo podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini, pri čemer se nekatere zavzemajo za določitev pogojev. Na strani, ki močno podpirajo podelitev tega statusa Ukrajini, so vzhodne članice.

Slovenski premier Robert Golob je na četrtkovem srečanju z Ursulo von der Leyen v imenu Slovenije izrekel jasno podporo temu, da Ukrajina dobi status kandidatke za članstvo v EU.

Predsednica von der Leyen je po srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim v Kijevu v začetku meseca dejala, da “EU želi podpreti Ukrajino na njeni evropski poti”.

Zelenski: To je zgodovinska odločitev

Zelenski se je danes zahvalil Evropski komisiji za njeno “zgodovinsko odločitev”, da predlaga podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini. “To je prvi korak na poti do članstva v EU, ki bo nedvomno približal našo zmago,” je Zelenski napisal na družbenih omrežjih. Ob tem se je zahvalil predsednici Evropske komisije von der Leyen in “vsem članom Evropske komisije za zgodovinsko odločitev”. Dodal je še, da upa, da bodo stališču komisije sledili tudi voditelji 27 držav članic EU, ki naj bi o podeljevanju statusa kandidatke Ukrajini odločali prihodnji četrtek in petek na srečanju v Bruslju.

Na odločitev Komisije, ki je danes zeleno luč dala še Moldaviji, se je prek Telegrama odzvala tudi moldavska predsednica Maia Sandu, ki je predlog Komisije označila za pomemben trenutek za prihodnost njene države. “To je upanje, ki ga naši državljani potrebujejo,” je dodala. “Vemo, da bo postopek zahteven, ampak smo odločeni, da bomo sledili tej poti, katere namen je združiti našo državo v prostoru evropskih vrednot,” je še zapisala Sandu.

Rusija Zahod obtožuje manipuliranja z Ukrajino glede članstva v EU

Na odločitev Komisije so se že odzvali tudi v Moskvi. Zahod že dolgo manipulira z ukrajinsko željo po pridružitvi Evropski uniji, je danes dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova, poroča ruska tiskovna agencija Tass. “Iz nekega razloga ne dobiva kakršnekoli svetle prihodnosti, kljub temu da obljube postajajo vse slajše in privlačnejše,” je o Ukrajini dejala Zaharova. “Zakaj se to dogaja? Verjetno zato, ker gre za absolutno lažno sporočilo, ki nima nobene veze s prakso,” je še sporočila.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes zagotovil, da Rusija ne nasprotuje članstvu Ukrajine v EU. “Nimamo nič proti. Suverena odločitev vsake države je, ali se bo pridružila gospodarskim zavezništvom ali ne,” je dejal Putin na Mednarodnem gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu, kjer je imel govor pred predstavniki ruske politične in gospodarske elite.

“Za razliko od Nata EU ni ne vojaška organizacija ne politični blok,” je pojasnil v odgovoru na vprašanje glede možnosti članstva Ukrajine v EU. Ali je članstvo Ukrajine v interesu EU, mora sama vedeti, je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje