Uničen zadnji most, ki vodi do Severodonecka

Svet 13. Jun 202211:22 > 20:01 3 komentarji
Severodoneck
PROFIMEDIA

Ukrajinska vojska je potrdila, da so bile njene sile potisnjene iz središča Severodonecka. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nekaj ur pred tem sporočil, da se ukrajinski vojaki borijo "dobesedno za vsak meter" v tem strateško pomembnem mestu na vzhodu države, poročajo tuje agencije. Guverner regije Lugansk Sergij Hajdaj je dejal, da ruske sile nadzorujejo več kot 70 odstotkov mesta Severodoneck, z zavzetjem upravnega dela mesta pa so skoraj v celoti prevzele nadzor nad regijo Lugansk.

Generalštab ukrajinske vojske je sporočil, da je rusko topništvo z obstreljevanjem prisililo ukrajinske branilce v umik iz središča mesta Severodoneck. Kljub temu Ukrajina še naprej nadzoruje okoli tretjino mesta.

Če pade Severodoneck, bodo ruske sile tako rekoč v celoti zasedle regijo Lugansk, ki skupaj z regijo Doneck tvori Donbas. To območje na vzhodu Ukrajine je v zadnjih tednih glavno bojišče v Ukrajini. Ruske sile si prizadevajo dokončno zasesti Severodoneck in sosednje mesto Lisičansk, s čimer bi si odprle pot do mesta Kramatorsk ter do vzpostavitve nadzora nad celotnim Donbasom.

V svojem nočnem nagovoru je predsednik Volodimir Zelenski dejal, da so boji za Severodoneck zelo siloviti, guverner Luganska Sergij Hajdaj pa je opozoril, da Rusi poskušajo z napadi na preostale mostove povsem odrezati mesto od njenega zaledja. Po njegovih besedah bodo ruske sile zelo verjetno v naslednjih dveh dneh poskušale zasesti mesto s svojimi rezervnimi enotami. Hajdaj je že pred tem obtožil napadalce, da obstreljujejo kemično tovarno Azot, v kateri naj bi se skrivalo več sto civilistov. Dodal je, da je zaradi obstreljevanja nemogoče izvesti množično evakuacijo lokalnega prebivalstva ali v mesto pripeljati humanitarno pomoč.

Vojaški predstavnik samooklicane Ljudske republike Doneck Eduard Basurin je medtem za medije v Donecku dejal, da ukrajinske sile ne morejo več zapustiti Severodonecka, saj naj bi bil uničen zadnji most, ki ga povezuje s sosednjim mestom Lisičansk. Ukrajinske sile je nato pozval, naj se predajo. Pri tem je tudi Hajdaj opozoril, da četudi ruske enote niso popolnoma zavzele mesta Severodoneck, so uničili vse tri mostove, ki vodijo v mesto, kar onemogoča evakuacijo prebivalcev in prevoz blaga. Dodal je še, da prebivalci, ki so ostali v mestu, živijo v izredno težkih razmerah, saj je mesto pod nenehnim obstreljevanjem.

Medtem pa je svetovalec ukrajinskega obrambnega ministra Jurij Sak dejal, da je Ukrajina sicer hvaležna za orožje, ki ga je doslej prejela od zahodnih držav, vendar pa dodatne pošiljke ne prihajajo tako hitro, kot bi morale. O spopadih v Severodonecku je dejal, da ukrajinska vojska varuje mesto s tem, kar ima, vendar bi bila pri odbijanju sovražnika veliko bolj učinkovita, če bi do zdaj prejela še več težkega orožja. Ker Ukrajina nima zadosti težkega orožja, je prednost Rusije na bojišču ogromna, je poudaril Sak.

Vodja luganških separatistov Leonid Pasečnik je dejal, da proruske sile območje tovarne Azot ne napadajo agresivno, saj da se zavedajo nevarnosti okoljske katastrofe. Pri tem je obtožil ukrajinsko vojsko, da iz območja tovarne obstreljuje mesto.,

Ruske sile sedaj nadzorujejo več kot 70 odstotkov mesta Severodoneck, z zavzetjem upravnega dela mesta pa so skoraj v celoti prevzeli nadzor nad regijo Lugansk, je dodal guverner regije Hajdaj. Načelnik ukrajinske policije je medtem opozoril, da je bilo med rusko invazijo ubitih več kot 12.000 civilistov.

V vojni ubitih 288 ukrajinskih otrok

V Ukrajini je bilo od začetka ruske invazije konec februarja ubitih približno 288 otrok, več kot 527 pa je bilo ranjenih, je sporočilo ukrajinsko generalno tožilstvo. Največ žrtev med otroci je bilo zabeleženih v regiji Doneck, in sicer 218. V regiji Harkov so našteli 166 žrtev, sledijo Kijev (116), Černigov (68), Lugansk (54), Herson (52), Mikolajev (48), Zaporožje (30) in regija Sumi (17). V vojni je bilo poškodovanih tudi 1971 izobraževalnih ustanov, od tega jih je bilo 194 popolnoma uničenih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje