Ukrajina vzpostavila dva koridorja za izvoz žita

Svet 12. Jun 202208:55 > 17:19 11 komentarjev
Valentyn Ogirenko/REUTERS

Nadaljujejo se hudi boji za mesto Severodoneck, ki leži v regiji Lugansk. V tamkajšnji kemični tovarni Azot je po obstreljevanju izbruhnil požar, v zakloniščih te tovarne pa se predvidoma skriva vsaj okoli 800 civilistov. V soboto zvečer so ruske sile napadle tudi mesto Čorkiv na zahodu Ukrajine, pri čemer je bilo po besedah Ukrajine ranjenih 22 ljudi. Kot je sporočila Rusija, so zadeli skladišče z orožjem, ki so ga Ukrajini dobavile zahodne države. Medtem je Ukrajina vzpostavila dva koridorja za izvoz žita.

Ukrajina je vzpostavila dve poti za izvoz svojega žita, in sicer preko Poljske in Romunije, je danes dejal namestnik ukrajinskega zunanjega ministra Dmitro Senik, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Dodal je, da na teh poteh prihaja do zastojev, dobavna veriga pa je upočasnjena.

Ukrajinski predstavnik je povedal, da se zato z baltskimi državami dogovarjajo o vzpostavitvi še tretjega koridorja za izvoz žita. Koliko žita so doslej izvozili preko koridorjev, ni povedal. Ukrajina naj bi sicer imela v svojih skladiščih več kot 20 milijonov ton žita, ki ga zaradi ruske blokade črnomorskih pristanišč poskušajo izvoziti po cestah, rekah in železnici.

Ukrajina je ena največjih svetovnih izvoznic žita, zato ruska blokada ogroža prehransko varnost v svetu, zlasti v revnejših državah v Afriki in na Bližnjem vzhodu. Rusija zavrača krivdo za ogrožanje svetovne prehranske varnosti, dosedanji poskusi doseči dogovor o deblokadi črnomorskih pristanišč pa niso bili uspešni.

Dmitro Senik
Caroline Chia/REUTERS

V Severodonecku v zakloniščih več sto civilistov

V mestu Severodoneck, kjer se nadaljujejo hudi boji, so ruske sile zadele kemično tovarno Azot in izbruhnil je velik požar, je sporočil guverner regije Lugansk Sergij Hajdaj. Ali je požar zahteval žrtve in ali so ga že pogasili, ni znano, se pa po ukrajinskih ocenah v podzemnih zakloniščih v tovarni skriva okoli 800 civilistov. Proruski separatisti ob tem trdijo, da se v tovarni skriva tudi med 300 in 400 ukrajinskih borcev.

V danes objavljenem video sporočilu je Hajdaj dejal, da se rusko obstreljevanje Severodonecka nadaljuje. “Nemogoče je prešteti strele,” je dejal. Dodal je, da potekajo tudi ulični boji v okolici tovarne Azot in da so razmere težke v kraju Točkivka južno od Severodonecka, kjer skušajo ruske sile prebiti ukrajinsko obrambno linijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po njegovih navedbah, ki jih povzema BBC, je ruska vojska prav tako uničila že drugi most, ki povezuje Severodoneck in sosednji Lisičansk, obstreljujejo pa tudi tretjega.

Ruske sile si prizadevajo dokončno zasesti Severodoneck in sosednje mesto Lisičansk, s čimer bi si odprle pot do mesta Kramatorsk ter do vzpostavitve nadzora nad celotnim Donbasom. Večina mesta, kot je priznal Hajdaj, je že v ruskih rokah. Po trditvah ruske vojske nadzorujejo vsa stanovanjska območja v mestu, industrijsko območje, kjer leži tudi kemična tovarna Azot, pa naj bi bilo še vedno pod nadzorom Ukrajincev.

Po navedbah predstavnika ameriškega obrambnega ministrstva, ki ga navaja časnik Washington Post, bi lahko Rusija v nekaj tednih vzpostavila nadzor nad celotno regijo Lugansk. Mesti Severodoneck in Lisičansk bi lahko padli že v enem tednu, je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa še dejal omenjeni vir. Dodal je, da ruska vojska za napredovanje plačuje veliko ceno v smislu mrtvih in ranjenih vojakov.

Severodoneck
Uničena tržnica v Severodonecku (Serhii Nuzhnenko/REUTERS)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer sporočil, da je ukrajinska vojska imela nekaj vojaških uspehov v regiji Herson in Zaporožje na jugu Ukrajine. Ukrajinska vojska pa je danes dejala, da se ruski napadi nadaljujejo tudi na območju Slovjanska v doneški regiji. Kot so navedli, ruske sile iz zraka napadajo tudi civilno infrastrukturo.

Nov napad na zahodu Ukrajine

V soboto zvečer so ruske sile napadle tudi mesto Čorkiv na zahodu Ukrajine, pri čemer je bilo ranjenih 22 ljudi, tudi civilisti, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil guverner regije Volodimir Truš. Pojasnil je, da so na mesto nekaj pred 20. uro zvečer padle štiri ruske rakete, ki so prišle iz smeri Črnega morja.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je v zvezi z napadom danes dejal, da so ruske sile napadle skladišče orožja v bližini mesta Čorkiv, pri čemer so po njegovih trditvah uničili večjo količino protiraketnih in protiletalskih sistemov ter topniškega arzenala. Dejal je, da je šlo za orožje, ki so ga Ukrajini dobavile ZDA in evropske zaveznice.

Kijev naj bi pred srečanjem skupine G7, ki bo konec junija, obiskali nemški kancler Olaf Scholz, italijanski premier Mario Draghi in francoski predsednik Emmanuel Macron.

Putin pozval k enotnosti, spomnil na dosežke Petra Velikega

Ruski predsednik Vladimir Putin je v luči vojne v Ukrajini danes poudaril, kako pomembno je, da Rusi ostanejo enotni. Pozval jih je, naj gradijo “na globokih občutkih domoljubja” in “duhovnih temeljih”, ki segajo v rusko zgodovino. V govoru ob ruskem državnem prazniku je znova tudi spomnil na pomen Petra Velikega za razvoj Rusije kot velesile.

“Danes se še posebej močno zavedamo, kako pomembno je, da so domovina, naša družba in ljudje enotni,” je po poročanju britanskega BBC ob dnevu Rusije dejal Putin. Dan Rusije od leta 1992 praznujejo v spomin na sprejetje deklaracije o suverenosti Ruske federacije 12. junija 1990, s katero je bila razglašena “neodvisnost” Rusije od nekdanje Sovjetske zveze.

Vladimir Putin
REUTERS

Putin se je na slovesnosti v Kremlju, na kateri so podelili državna priznanja, znova tudi poklonil Petru Velikemu, ki ga je omenil že pred dnevi v svojem govoru ob 350. obletnici rojstva tega ruskega vladarja. Spomnil je, da so bile reforme, ki jih je izvedel Peter Veliki, temelj za razvoj Rusije in so državo spremenile v močno svetovno silo.

Pod Petrom, ki je vladal 43 let (1682-1725), je bil dosežen velik napredek na skoraj vseh področjih, predvsem v vladi, gospodarskem razvoju in “pri ustvarjanju močne in nepremagljive vojske in mornarice”, pa tudi v šolstvu, zdravstvu in kulturi, je po poročanju španske tiskovne agencije EFE dejal Putin. “O Petru se še vedno krešejo mnenja, a nemogoče je ne priznati, da je prav pod tem vladarjem Rusija postala velika in močna svetovna sila,” je še dejal ruski predsednik.

Putin je sicer Petra Velikega v povezavi z vojno v Ukrajini omenil že pred dnevi, ko je invazijo na to državo skušal upravičiti z besedami, da si Rusija prizadeva povrniti svoja prvotna ozemlja, kot je to v začetku 18. stoletja storil Peter Veliki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje