Umrl je vplivni demokrat Harry Reid

Svet 29. Dec 202107:45 > 08:21 0 komentarjev
Harry Reid
Shaun Heasley SH/JRB/REUTERS

V 82. letu starosti je v torek na svojem domu v Las Vegasu za rakom trebušne slinavke umrl nekdanji vodja senatne večine, demokrat Harry Reid iz Nevade. Konservativni demokrat je v kongresu služboval 34 let.

Umrl je vplivni ameriški demokrat Harry Reid. Nekdanji boksar se je, kljub temu da so ga pogosto podcenjevali, v času predsednikov Georgea Busha mlajšega in Baracka Obame prebil do najvišjega položaja v zveznem senatu. Imel je veliko zaslug, da je Nevada na predsedniških volitvah volila demokrate.

Reid se je rodil v kraju Searchlight v Nevadi očetu rudarju, ki je bil alkoholik in je v 58. letu starosti naredil samomor. Z materjo, ki je prala perilo v lokalnem bordelu, sta živela v majhni koči brez tekoče vode, v srednjo šolo pa se je vozil z avtostopom v 60 kilometrov oddaljeno mesto Henderson. Tam je spoznal soprogo Landro, s katero se je leta 1959 poročil, med študijem na univerzi v Utahu pa sta oba postala mormona. Kasneje je študiral pravo na univerzi Georgea Washingtona in se preživljal z delom kongresnega policista.

V starosti 28 let je postal najmlajši državni kongresnik Nevade, s 30 leti pa najmlajši podguverner Nevade. V kongres je bil prvič izvoljen leta 1982, vodja senatne večine pa je postal leta 2007. Upokojil se je leta 2016 po poškodbi med telovadbo, zaradi katere je oslepel na eno oko. Leta 2018 je sporočil, da ima raka na trebušni slinavki. Mednarodno letališče Las Vegasa McCarran so 14. decembra preimenovali v letališče Harryja Reida.

Harry Reid
(Harry Reid na fotografiji desno od Baracka Obame). PROFIMEDIA

Konservativni demokrat, ki pa je bil izrazito nenaklonjen Trumpu

Reid je bil konservativni demokrat, ki je blokiral resnejše zakone za nadzor orožja v ZDA tudi po pokolu predšolskih otrok v Newtownu leta 2013. Enkrat je celo glasoval za prepoved splava v pozni nosečnosti. Nekdanjega predsednika Donalda Trumpa ni maral in ga je označil za sociopata in spolnega izprijenca.

Nevadi je zagotovil milijone dolarjev zveznega denarja in uspešno blokiral izgradnjo odlagališča jedrskih odpadkov Yucca Mountain pri Las Vegasu. Bil je odločen zagovornik zveznega pokojninskega sistema in preprečevanja samomorov, leta 2010 pa je v Nevadi dvignil obrvi s pobudo za prepoved prostitucije, ki je tam zakonita dejavnost.

Harry Reid
PROFIMEDIA

Predsednik ZDA Joe Biden je sporočil, da sta z Reidom služila v kongresu dve desetletji. “Če je Harry rekel, da bo nekaj storil, je držal besedo. Če ti je dal besedo, si lahko računal nanjo. Tako je opravljal delo v dobro države desetletja,” je sporočil Biden in Reidu med drugim pripisal zasluge za potrditev Obamove zdravstvene reforme, reforme Wall Streeta ter odpravo prepovedi služenja homoseksualcev v vojski.

Nekdanji predsednik Barack Obama pa je sporočil, da brez Reida ne bi bil nikoli predsednik in brez njega ne bi dosegel tega, kar je. “Svet je boljši zaradi vsega, kar si naredil. Ni slabo za suhljatega revnega otroka iz Searchlighta,” je v slovo Reidu sporočil Obama.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!