Ursula von der Leyen: Podpiramo vstop Ukrajine v EU

Svet 28. Feb 202206:45 > 09:05 2 komentarja
Ursula von der Leyen
PROFIMEDIA

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen podpira vstop Ukrajine v Evropsko unijo. Kljub podpori za njeno članstvo pa ni nakazala, da bi se lahko Ukrajina evropski družini pridružila po hitrem postopku, kot je pretekli konec tedna to zahteval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Izjava von der Leyen prihaja po tem, ko je EU napovedala, da bo v pomoč Ukrajini v boju proti ruski invaziji prvič financirala nakup in dostavo orožja.

“Ukrajina je ena od nas in želimo si jo v Evropski uniji,” je za Euronews povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Čeprav je njen vstop v EU podprla, ni nakazala, da bi se to lahko zgodilo po hitrem postopku, kot je to v preteklih dneh zahteval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ta je v soboto na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je ključni trenutek za odločitev o članstvu Ukrajine v EU. Dejal je tudi, da si Ukrajinci zaslužijo članstvo v EU in da bi to lahko služilo tudi kot dokaz, da EU podpira njegovo državo v ruski invaziji.

“Z Ukrajino imamo proces, ki na primer vključuje integracijo ukrajinskega trga v enotni trg,” pa je povedala von der Leyen in dodala, da EU z Ukrajino zelo tesno sodeluje tudi na področju energetskega omrežja. “Tesno sodelujemo na toliko področjih. Ukrajina je ena od nas in želimo si jih v EU,” je za Euronews še dodala predsednica Evropske komisije.

Putin izgubil zaupanje

Zaupanje v ruskega predsednika Vladimirja Putina je po besedah von der Leyen ”popolnoma zlomljeno in okrnjeno”. O možnosti mirovnih pogajanj med Ukrajino in Rusijo pa je dejala, da je pomembno, da se ukrajinska stran strinja z mirovnimi pogajanji in da so pogoji za ukrajinsko stran dobri. “Na splošno so vedno boljša mirovna pogajanja kot spopadi,” je po pisanju Euronews še opozorila.

EU bo v pomoč Ukrajini v boju proti ruski invaziji prvič financirala tudi nakup in dostavo orožja napadeni državi. Zunanji ministri Unije so se dogovorili, da za ta ukrep namenijo 450 milijonov evrov. Poleg tega bo Unija prispevala 50 milijonov evrov za pomoč ukrajinski vojski z neubojnimi sredstvi, na primer z gorivom in nujno medicinsko opremo.

Dogajanje v Ukrajini spremljamo iz minute v minuto: Ruska vojska zasedla mesto Berdjansk, napeto tudi v Kijevu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje