V državah EU polno cepljena že več kot polovica odraslih

Koronavirus 13. Jul 202110:44 > 11:19 0 komentarjev
Cepljenje v EU
Profimedia

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je sporočila, da je bila proti covidu-19 polno cepljena že več kot polovica odraslih v EU. Cepiva pa je v državah članicah dovolj, da se zaščiti 70 odstotkov odrasle populacije, je zagotovila.

Na svojem Twitterjevem profilu je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sporočila, da je več kot polovica odraslih v EU že polno cepljena.

“Za obvarovanje pred novimi različicami in v izogib novemu valu okužb je pomembno, da se cepimo,” je zapisala. Dodala je, da je v EU dovolj cepiva, da se cepi 70 odstotkov odraslih.

EU si je zadala cilj, da bo do poletja dosegla 70-odstotno precepljenost odraslega prebivalstva.

Med hospitaliziranimi le dva cepljena

V Sloveniji smo trenutno na 35,2-odstotni precepljenosti, kar pomeni, da je polno cepljenih 743.364 ljudi. Z enim odmerkom pa je cepljenih 850.392 oseb.

Na včerajšnji dan je bilo hospitaliziranih 41 bolnikov s covidom-19, od tega se jih 33 zdravi v ljubljanskem kliničnem centru. Med njimi sta dve osebi, ki sta bili cepljeni že z dvema odmerkoma, a pri obeh gre za slabši odgovor na cepljenje zaradi oslabelega imunskega sistema, je za nas povedal tiskovni predstavnik UKC Ljubljana Jure Brankovič.

Preostali bolniki so hospitalizirani v UKC Maribor, nihče od njih pa ni bil cepljen.

Že pred časom je vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar izpostavila, da so med hospitaliziranimi bolniki skoraj striktno necepljeni. Nekaj je bilo primerov hospitalizacij, ko so bili posamezniki cepljeni le z enim odmerkom oziroma so zboleli kmalu po cepljenju, torej še v fazi inkubacije, je pojasnila infektologinja Logar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!