V dveh nemških deželah po volitvah vzpon skrajne desnice

Svet 09. Okt 202317:34 0 komentarjev
AfD ob razglasitvi rezultatov volitev
Veselje AfD ob razglasitvi rezultatov v Hessnu (Foto: PROFIMEDIA)

Na nedeljskih volitvah sta v nemških zveznih deželah Hessen in Bavarska slavili konservativni stranki krščanskih demokratov in socialistov. Stranke vladajoče koalicije so utrpele izgube, medtem ko je skrajna desnica v vzponu.

Konservativni stranki krščanskih demokratov (CDU) in socialistov (CSU) sta slavili na nedeljskih volitvah v zveznih deželah Hessen in Bavarska. V Hessnu je CDU prejela 34,6 odstotka, na Bavarskem pa CSU 37 odstotkov podpore, kažejo danes objavljeni začasni izidi. Stranke vladajoče koalicije so utrpele izgube, medtem ko je skrajna desnica v vzponu.

Krščansko-demokratska unija (CDU) je iz nedeljskih volitev v osrednji deželi Hessen izšla kot zmagovalka, medtem ko je njena sestrska stranka na Bavarskem, Krščansko-socialna unija (CSU), slavila v tej najbogatejši nemški deželi.

Socialdemokrati (SPD) kanclerja Olafa Scholza in njihovi koalicijski partnerji Zeleni in liberalci (FDP) so utrpeli izgube, pri čemer je SPD v Hessnu zabeležila svoj doslej najslabši rezultat, kažejo začasni izidi, ki jih je objavila televizija ZDF.

Olaf Scholz
PROFIMEDIA

Volilni izid kaže na okrepitev položaja skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD), ki se je v Hessnu uvrstila na drugo, na Bavarskem pa na tretje mesto.

CSU pod vodstvom ministrskega predsednika Markusa Söderja je prejela 37 odstotkov glasov podpore. Na prejšnjih volitvah leta 2018 je zbrala 37,2 odstotka glasov. To je sicer najslabši izid za stranko, ki vlada na Bavarskem, od leta 1950.

Svobodni volivci (FW), ki so na Bavarskem v koaliciji s CSU, so prejeli 15,8 odstotka glasov in so s tem izboljšali svoj položaj izpred petih let, ko so zabeležili 11,6-odstotno podporo.

Zeleni, ki so bili prej največja opozicijska stranka na Bavarskem, so utrpeli izgube, saj so prejeli 14,4 odstotka glasov, kar je za 3,2 odstotne točke manj kot leta 2018. Znatno izboljšala se je AfD z 14,6 odstotka v primerjavi z 10,2 odstotka leta 2018.

SPD je na Bavarskem znova pristala pod desetimi odstotki, prejela je 8,4-odstotno podporo, medtem ko FDP s tremi odstotki ni uspela doseči petodstotnega volilnega praga, še kažejo izidi, objavljeni na spletni strani ZDF.

Bavarski premier Söder je po objavi izidov znova pozval k “preobratu trenutne azilne politike v Nemčiji”, zaradi katere je kritičen do vlade v Berlinu. To je bil nauk nedeljskih volitev, je dejal vodja CSU danes v Münchnu. “Nemci, Bavarci si želijo spremembe migracijske politike,” je zatrdil.

V Hessnu je slavila CDU s sedanjim ministrskim predsednikom Borisom Rheinom in bo lahko izbirala, s kom bo vladala. Glede na izide je stranka prejela 34,6 odstotka podpore, kar je precejšen skok glede na 27-odstotno podporo na prejšnjih volitvah.

Boris Rhein
Boris Rhein (Foto: PROFIMEDIA)

Rhein je že napovedal, da želi opraviti predhodne pogovore s trenutnimi koalicijskimi partnerji Zelenimi kot tudi s socialdemokrati in liberalci.

Zeleni so na nedeljskih volitvah prejeli 14,8 odstotka glasov. Socialdemokrati pa so se morali kljub dejstvu, da je stranka v boj za položaj hessenske ministrske predsednice poslala zvezno notranjo ministrico Nancy Faeser, sprijazniti s tem, da jim preboj ni uspel. Stranka se bo morala soočiti z zgodovinsko najslabšim volilnim izidom v deželi, kjer je do leta 1999 celo vladala. Volivci so ji namenili 15,1-odstotno podporo.

Je pa v Hessnu pridobila AfD, ki je na prejšnjih volitvah prejela 13,1 odstotka, tokrat pa je druga najmočnejša stranka z 18,4 odstotka podpore.

Levici s 3,1 odstotka glasov vnovična uvrstitev v parlament ni uspela, medtem ko so liberalci glede na začasne izide za las prestopili volilni prag pri petih odstotkih.

V Hessnu si je večina volivcev po poročanju ZDF želela drugačno azilno politiko, kar je še posebej občutila Nancy Faeser, ki je kot zvezna ministrica pristojna za to vprašanje. Njo in njeno stranko je to stalo glasov na deželnih volitvah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čeprav so mediji po volitvah ugibali o politični prihodnosti Faeser, pa kljub poraznemu izidu SPD še uživa podporo kanclerja Scholza. Njegov tiskovni predstavnik Steffen Hebestreit je v Berlinu danes dejal, da namerava kancler še naprej sodelovati s Faeser kot notranjo ministrico v vladi, dodaja dpa.

Vodja SPD Saskia Esken je medtem priznala, da je rdeče-zeleno-rumena koalicija pod pritiskom, da se izboljša po porazu na Bavarskem in v Hessnu. Opozorila je, da ljudje nočejo sporov v vladi, ampak vodenje in varnost.

Saskia Esken
Saskia Esken (Foto: PROFIMEDIA)

Vodja AfD Alice Weidel pa je po uspehu stranke na Bavarskem in v Hessnu menila, da se je stranka sedaj uveljavila tudi v zahodnih nemških deželah.

“AfD ni več vzhodni fenomen, ampak je postala vsenemška ljudska stranka. Smo torej prispeli,” je dejala Weidel na današnji novinarski konferenci v Berlinu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!