V enem najhujših napadov v Somaliji umrlo 54 vojakov

Svet 04. Jun 202314:09 0 komentarjev
Feisal Omar/REUTERS

V napadu na oporišče Afriške unije v Somaliji je v soboto umrlo 54 ugandskih vojakov, pripadnikov mirovne misije. Gre za enega najhujših napadov skrajnežev skupine Al Šabab, potem ko so provladne sile, proti katerim skupina že več kot desetletje vodi upor, avgusta lani odgovorile z ofenzivo. Ugandski predsednik je za veliko število žrtev okrivil potezo poveljnikov, ki sta ugandskim vojakom sprva odredila umik.

Ugandski predsednik Yoweri Museveni je v soboto zvečer sporočil, da je v napadu na oporišče Afriške unije v Somaliji prejšnji teden umrlo 54 pripadnikov mirovne misije iz Ugande. Napad so izvedli skrajneži milice Al Šabab in je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP eden najhujših napadov te skupine v zadnjem času.

“Odkrili smo trupla 54 padlih vojakov, tudi poveljnika,” je Museveni zapisal na Twitterju.

Milica Al Šabab, ki že več kot desetletje vodi krvav upor proti krhki centralni vladi Somalije, je prevzela odgovornost za napad 26. maja in navedla, da je prevzela oporišče.

Skrajneži so z vozilom, polnim razstreliva, zapeljali v oporišče v kraju Bulo Marer, ki se nahaja 120 kilometrov jugozahodno od glavnega mesta Mogadiš. Zatem je sledilo obstreljevanje, so za AFP povedali lokalni prebivalci in eden od poveljnikov somalijske vojske.

Predsednik obsodil ukaz o umiku

Napad je po številu žrtev eden najhujših, odkar so provladne sile, ki jih podpirajo mirovne sile Afriške unije (ATMIS), avgusta lani sprožile ofenzivo proti Al Šababu. Predstavlja tudi eno redkih priznanj večjih izgub v vojaških vrstah.

Museveni je že prejšnji teden povedal, da je začetni panični odziv na napad prispeval k velikemu številu žrtev. “Napako sta storila poveljnika, ki sta vojakom odredila umik,” je dejal in napovedal kaznovanje odgovornih. “A naši vojaki so pokazali izjemno vzdržljivost in se reorganizirali ter tako dosegli ponovno zavzetje oporišča,” je dodal.

Za Al Šabab velja, da rad pretirava s trditvami o svojih pridobitvah na bojišču, medtem ko vlade držav, ki prispevajo vojake za sile Afriške unije, le redko priznajo svoje žrtve, še poroča AFP. Misijo ATMIS v južnem in osrednjem delu Somalije sestavlja 20.000 pripadnikov, ki prihajajo iz Ugande, Burundija, Džibutija, Etiopije in Kenije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!