V idilični vasici razgled pokvarili kar s pregradami

Svet 20. Maj 202309:22
Pregrade v Hallstattu
PROFIMEDIA

Obiskovalce priljubljene avstrijske turistične točke od nedavnega tam pričaka negostoljubno presenečenje.

V idilični avstrijski vasici Hallstatt, ki naj bi bila navdih za stvaritev kraljestva Arendelle iz priljubljene Disneyjeve uspešnice Ledeno kraljestvo, imajo očitno dovolj prevelikega števila turistov, željnih fotografije z znamenitim ozadjem.

Na eni najbolj obleganih razglednih točk so zato nedavno postavili kar lesene pregrade, ki zastirajo pogled na Alpe.

Town of Hallstatt on Lake Hallstatt, Salzkammergut, Upper Austria, Austria
PROFIMEDIA

Pred pandemijo kar milijon obiskovalcev

Majhno vasico z le 750 prebivalci, ki jo pozimi krasijo zasnežene lesene hiše in koničast cerkveni stolp in je na Unescovem seznamu svetovne dediščine, naj bi pred pandemijo covida-19 obiskalo tudi okoli milijon obiskovalcev na leto.

Med pandemijo se je masovni turizem umiril, prebivalci pa so upali, da bo tako tudi ostalo. Toda kmalu po koncu pandemije so se po ozkih vaških ulicah znova začele zgrinjati množice turistov. Po vrsti pritožb s strani prebivalcev so se občinske oblasti pred dnevi odločile, da na eno izmed najbolj priljubljenih razglednih točk, ki ponuja razgled na slikovito alpsko vasico, umeščeno med strmimi gorami in lesketajočim se jezerom, postavijo začasne lesene pregrade. Na občini upajo, da bodo z njimi vsaj delno pripomogli k zmanjšanju množic selfijev željnih turistov, pišejo na Yahoo Finance!.

Občinske oblasti niso razkrile, kako dolgo bodo lesene prepreke postavljene. Odločitev naj bi namreč bila sprejeta po tem, ko bodo videli, kakšne rezultate je prinesla rešitev. “Edina stvar, ki bi pomagala vasici, bi bila, da fotografska točka ne bi bila več fotografska točka,” je za lokalni časopis povedal župan Hallstatta Alexander Scheutz.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.