V Iranu obtožili več kot tisoč protestnikov

Svet 08. Nov 202216:25 0 komentarjev
protest, iran, mahsa amini,
Profimedia

Zaradi protestiranja po smrti 22-letne Kurdinje Mahse Amini so oblasti doslej obtožile več kot tisoč ljudi. Po navedbah tujih organizacij za človekove pravice je bilo ubitih več kot 250 ljudi, skoraj 15.000 pa je bilo aretiranih.

Po večtedenskih protestih v Iranu je bilo obtoženih že več kot tisoč demonstrantov, je danes po poročanju iranske tiskovne agencije Isna dejal pravosodni uradnik. Nekateri konservativni poslanci so v parlamentu v nedeljo pozvali k strogim kaznim za protestnike, vključno s smrtno kaznijo.

Množični protesti so Iran zajeli po smrti 22-letne iranske Kurdinje Mahse Amini, ki je umrla v policijskem pridržanju tri dni po tem, ko jo je v Teheranu aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute hidžab. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarcev, policija pa zavrača krivdo za njeno smrt.

V protestih je bilo po navedbah tujih organizacij za človekove pravice ubitih več kot 250 ljudi, skoraj 15.000 pa je bilo aretiranih.

Hasan Homeini, vnuk nekdanjega iranskega vrhovnega verskega voditelja ajatole Ruhole Homeinija, pa je medtem pozval k reformi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Najbolj razumen način upravljanja države je večinska demokracija, ki izhaja iz volitev. Drugi načini vključujejo veliko več napak in stroškov,” je povedal za spletni portal Bayanfarda.

Ne spreglejte poglobljenega prispevka o dogajanju v Iranu: “Ženske, življenje, svoboda”: kako so ženske povedle upor zoper iranski režim.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!