V Italiji po štirih letih začetek sojenja zaradi zrušenja viadukta v Genovi

Svet 07. Jul 202218:34 0 komentarjev
Most Morandi
PROFIMEDIA

V Italiji se je danes začelo sojenje 59 osebam, obtoženim v povezavi z zrušenjem avtocestnega viadukta Morandi v Genovi leta 2018. Uvodno obravnavo so hitro zaključili in odločili, da se sojenje nadaljuje septembra. Samo zaslišanja naj bi potekala skoraj leto dni oziroma do julija 2023.

Zaradi nesreče, ki je leta 2018 terjala 43 življenj, je obtoženih skupno 59 oseb. Tožilstvo namerava v okviru sojenja zaslišati več kot 170 prič. Tožbi se je pridružilo že več kot 300 civilnih tožnikov. Uvodna obravnava se je danes hitro zaključila, postopek pa se bo nadaljeval 12. septembra. Glede na obseg in resnost primera mnogi pričakujejo, da bo sojenje trajalo od dve do tri leta.

Tiskovna predstavnica združenja žrtev Egle Possetti je dejala, da imajo po skoraj štirih letih čakanja zdaj velika pričakovanja. “Pričakujemo, da bo sojenje prineslo pravico, da bo razjasnilo razloge in odgovorne, ki so pripeljali do smrti naših bližnjih,” je dejala in poudarila, da je treba krivce privesti pred roko pravice, da bodo žrtve lahko počivale v miru.

Med obtoženimi so sicer strokovnjaki in nekdanji direktorji podjetja, odgovornega za vzdrževanje viadukta, kot tudi nekdanji člani ministrstva za infrastrukturo in drugih državnih organov. Med drugim jim očitajo kršitev predpisov o varnosti v prometu, večkratno povzročitev smrti iz malomarnosti, lažno pričanje in oviranje dela uradnih oseb. Odvetnik, ki zastopa enega od obtoženih nekdanjih uradnikov, Guido Carlo Alleva je pred današnjo obravnavo dejal, da se bo danes končno začelo govoriti o dejstvih, in hkrati obsodil po njegovem mnenju medijsko izkrivljanje celotne zadeve.

Viadukt Morandi, del ključne avtoceste, ki povezuje Francijo in Italijo, se je 14. avgusta 2018 v hudem deževju porušil, pri čemer je v brezno zgrmelo na desetine vozil. Umrlo je 43 ljudi, več sto ljudi, ki so živeli pod mostom, je ostalo brez strehe nad glavo. Nad reko Polcevero so medtem leta 2020 zgradili nov most.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!