V Jadranskem morju našli črva, dolgega tri metre

Svet 11. Nov 202210:08 0 komentarjev
veliki morski črv
Institut za oceanografiju i ribarstvo

Na morskem dnu poleg mnogih drugih živali živi tudi prav posebna vrsta črvov, ki v dolžino lahko zrasejo več metrov. Največji primerek, ki so ga našli v Jadranskem morju, je bil dolg tri metre, hrvaški raziskovalci pa zdaj podrobneje preučujejo njihovo pojavljanje.

Veliki morski črvi živijo v Sredozemskem morju, našli pa so jih tudi že v Jadranskem morju. Živijo na morskem dnu, kjer se zakopani v pesek skrivajo pred plenilci, so na Facebooku pojasnili na Inštitutu za oceanografijo in ribištvo v Splitu. Veliki morski črvi za nekaj centimetrov ven pokukajo le ponoči, ob vsakršni nevarnosti pa se hitro skrijejo pod pesek.

Kot so še zapisali, lahko črvi, ki jih ribiči uporabljajo tudi za vabo, zrasejo več metrov. Največji primerek so do zdaj odkrili v Franciji, kjer je črv v dolžino meril šest metrov. “Kljub fascinantni velikosti in pomenu za ribolov o tej vrsti vemo zelo malo,” so zapisali na inštitutu in dodali, da ni znano, kako se veliki morski črvi razmnožujejo, kako dolgo živijo in kako se prehranjujejo. Zato so ljudi pozvali, naj jim sporočijo, ali oziroma kje v Jadranskem morju so jih opazili.

Prvi odziv so že dobili. Ribič iz Splita jim je namreč podaril trimetrskega morskega črva, ki ga je nedavno ujel blizu otoka Čiovo. Po informacijah splitskega inštituta je to največji primerek v Jadranskem morju, ki je bil do zdaj znanstveno obravnavan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!