V javnost prišli zapisi tajne službe: predsednikov pes ugriznil več agentov

Svet 23. Feb 202420:42 1 komentar
Commander, pes, nemški ovčar, Joe Biden, Bela hiša
Commander na balkonu Bele hiše (Foto: PROFIMEDIA)

Zapisi tajne službe kažejo, da je nemški ovčar povzročal kaos med telesnimi stražarji ameriškega predsednika. Iz Bele hiše sta morala oditi kar dva od treh predsednikovih psov.

Nemški ovčar ameriškega predsednika Joeja Bidna Commander je vsaj 24-krat ugriznil agente ameriške tajne službe, predsednikove telesne straže.

Iz dokumentov, objavljenih na spletu, je razvidno, da se je to zgodilo med oktobrom 2022 in julijem 2023, poroča BBC.

Commander je agente ugriznil v različne dele telesa – v zapestje, podlaket, komolec, pas, stegno, celo ramo in prsni koš. Eden od agentov je zaradi ugriza hišnega ljubljenčka družine Biden potreboval tudi šive. Zaradi krvi na tleh v nekem delu Bele hiše so bili ogledi vzhodnega krila stavbe prekinjeni za 20 minut, je navedeno v enem od dokumentov.

Julija lani je Commander v roko ugriznil še enega od agentov in tudi ta je dobil šest šivov. Ugriz je povzročil “hudo globoko odprto rano”, agent pa je “začel izgubljati precej krvi”, je razvidno iz enega od objavljenih elektronskih sporočil.

Pomagalo ni niti dodatno šolanje niti pasji psihologi

Zaradi nevarnega vedenja so psa oktobra lani odstranili iz Bele hiše, o čemer smo že poročali. Takrat je moral agent tajne službe zaradi hudega ugriza na zdravljenje. Temu uslužbencu so sodelavci “zaradi varnosti” podarili “majhen paket za nego”, ki je vseboval zdravila proti bolečinam, antibiotično mazilo, sprej s solzivcem, nagobčnik in pasje piškote, piše BBC.

Ob Commanderjevem odhodu je prva dama Jill Biden za CNN sporočila, da so težave skušali rešiti z različnimi ukrepi, vendar so na koncu obupali in ga poslali k sorodnikom. “Kljub dodatnemu šolanju psa, vodenju na povodcu, sodelovanju z veterinarji in posvetovanju z vedenjskimi strokovnjaki za živali se je izkazalo, da je okolje Bele hiše preprosto prevelik zalogaj za Commanderja,” je bilo zapisano v izjavi.

Dokumenti o Commanderjevih napadih na agente so bili razkriti na podlagi zahtevkov za dostop do informacij in objavljeni na spletu. Zaradi zaščite identitete agentov tajne službe in tajnosti njihove varnostne taktike so močno okrnjeni. V njih pa so zapisani le napadi na agente tajne službe, ne pa tudi morebitni napadi na druge uslužbence v Beli hiši ali osebje v Camp Davidu v Marylandu, kjer je ena od rezidenc ameriških predsednikov.

Belo hišo sta morala zapustiti kar dva od treh psov, ki so z družino Biden prišli v Belo hišo. Pes Major, prav tako nemški ovčar, je leta 2021 poškodoval agenta tajne službe, zato zdaj živi v Delawaru, kjer je družina doma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje