V Jeruzalemu pokopali ubito novinarko, pogreb je spremljalo nasilje

Svet 13. Maj. 202217:51 > 14. Maj. 2022 09:14
Delite:
Širin Abu Akleh
Foto: PROFIMEDIA

Pogreb novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh v Jeruzalemu je minil v znamenju nasilja. Izraelska policija je sporočila, da so policiste na kraju dogodka med drugim obmetavali s kamenjem, zaradi česar so bili ti prisiljeni uporabiti prisilna sredstva.

Pogreba novinarke televizije Al Džazira Širin Abu Akleh, ki so jo v sredo ustrelili na Zahodnem bregu, se je danes v Jeruzalemu udeležilo na tisoče ljudi, pri čemer so izbruhnili nemiri. Izraelska policija je že pred pogrebom okrepila varovanje in je tudi posredovala ob začetku pogrebnega sprevoda, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ulice, po katerih je potekal sprevod, so bile zaprte, saj je Izrael okrepil varnost, da bi zagotovil miren potek pogreba, je povedala tiskovna predstavnica izraelske policije.

A to ni preprečilo nasilja. Izraelska policija je sporočila, da so policiste na kraju dogodka med drugim obmetavali s kamenjem, zaradi česar so bili ti prisiljeni uporabiti prisilna sredstva. Na posnetkih je videti obračun med policijo in Palestinci, zbranimi okoli krste v bolnišničnem kompleksu.

Na televizijskih posnetkih je tudi videti, da je krsta skoraj padla na tla, ko je izraelska policija iz množice, ki je spremljala procesijo pred bolnišnico svetega Jožefa v vzhodnem Jeruzalemu, pograbila palestinske zastave, ki jih je v Izraelu prepovedano javno izobešati.

Preiskava smrti novinarke še poteka

Kdo je odgovoren za smrt 51-letnice, ki je bila ubita med poročanjem s prizorišča racije izraelske vojske v palestinskem begunskem taborišču Dženin na območju zasedenega Zahodnega brega, še ni znano. Izrael in Palestinci za smrtonosno streljanje krivijo drug drugega, poroča AFP. Vmesne ugotovitve preiskave izraelske vojske niso z gotovostjo pokazale, kdo je izstrelil kroglo, ki je ubila Abu Akleh, in dopuščajo možnost, da jo je izstrelil vojak. V slednje so sicer prepričani tako Palestinci kot tudi pri televiziji Al Džazira.

Jeruzalem, Izrael
Foto : PROFIMEDIA

Incident se je zgodil v času, ko so odnosi med Izraelom in Palestinci zelo napeti, območje pa je skoraj dva meseca pretresalo eno najbolj smrtonosnih obdobij nasilja v zadnjih letih. Med izraelsko racijo v bližini Dženina na Zahodnem bregu, kjer je bila ubita novinarka, je bilo danes ranjenih več Palestincev, izraelski vojak pa je bil ubit, je sporočil izraelski premier Naftali Benet.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar