V katerih primerih bo moral Google izbrisati rezultate iskanja o vas

Svet 09. Dec 202220:12 1 komentar
Google
PROFIMEDIA

Sodišče Evropske unije je odločilo, da bo moral iskalnik Google izbrisati rezultate iskanja o določeni osebi, če bo ta dokazala, da gre za netočne informacije.

Primer sta na Sodišču Evropske unije (EU) sprožila bankirja, ki sta od Googla zahtevala umik rezultatov iskanja, ki se pojavijo, ko v brskalnik vpišeš njuno ime. Med rezultati so bile namreč tudi povezave do člankov, ki so kritizirali naložbene modele bančne skupine, v kateri sta zaposlena. Trdila sta, da članki vsebujejo neresnične informacije.

Ker Google zahteve ni želel uslišati, saj da ne ve, ali so informacije zares netočne, sta se odločila, da bosta pravico poiskala na sodišču. To je sedaj odločilo, da lahko oseba zahteva umik neresničnih informacij na podlagi uredbe o varstvu osebnih podatkov GDPR, poroča tportal.

Neresnične navedbe ne morejo biti del svobode izražanja

“Pravica do svobode izražanja in obveščanja se ne more upoštevati v primerih, ko se pomemben del navedb vsaj deloma izkaže za neresnične,” je med drugim obrazloženo v tožbi.

Za izbris napačnih rezultatov na iskalniku Google morajo tako prizadeti posamezniki zgolj predložiti zadostne dokaze o netočnosti podatkov.

Google je v odzivu zapisal, da odločitev sodišča sprejemajo in jo bodo preučili

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje